Haven van Brussel ziet eigen trafiek naar record stijgen

© port.brussels

De haven van Brussel heeft er voor de eigen trafiek een recordjaar 2021 opzitten. Het vervoer over de waterwegen doet het dus goed, al was er wel een lichte daling van de transittrafiek. Maar daar heeft de haven van Brussel een duidelijke reden voor.

De eigen trafiek over de waterweg, dat zijn de goederen die in Brussel worden geladen en gelost, steeg vorig jaar met 10 procent. Met bijna 5,5 miljoen ton is de havenactiviteit in bijna dertig jaar nog nooit zo dynamisch geweest en zo is 2021 het beste jaar sinds de oprichting van de gewestelijke vennootschap van de Haven van Brussel in 1993.

De globale trafiek kwam in 2021 op 7,1 miljoen ton te liggen, wat gelijk staat aan een stijging van 7 procent tegenover het voorgaande jaar. Die stijging ligt wat lager dan die van de eigen trafiek, doordat de transittrafiek in 2021 met 3 procent daalde tot 1,66 miljoen ton.

"Er moet op worden gewezen dat deze daling van de transittrafiek gedeeltelijk kan worden verklaard door de sluiting van het hellend vlak van Ronquières gedurende anderhalve maand", meldt de haven van Brussel.

De impact op het milieu van de trafiek over de waterwegen is groot: over heel 2021 betekent dit dat er 664.000 vrachtwagens minder reden in en rond Brussel, wat gelijk staat aan 103.000 ton minder CO2 in de atmosfeer en 26 miljoen euro minder aan externe kosten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?