Akkoord over uitbreiding containerterminal Haven van Brussel

© port.brussels
© port.brussels

De raad van bestuur van de Haven van Brussel heeft vrijdag groen licht gegeven om de containerterminal in de voorhaven uit te breiden. Aan de huidige oppervlakte van 1,67 hectare zal 4,2 hectare worden toegevoegd door de containerterminal uit te breiden op de aangrenzende terreinen die eigendom zijn van de Haven van Brussel.

De beslissing komt volgens de Haven van Brussel op het juiste moment, want de huidige terminal heeft een verzadigingspunt bereikt en het containervervoer kent een aanhoudende groei. De uitbreiding is een toekomstoplossing om het duurzame containervervoer van en naar Antwerpen over het water te bevorderen, in plaats van over de weg.

De uitbreiding betekent een verdrievoudiging van de huidige oppervlakte van de terminal. Daardoor breidt de capaciteit ook uit van de huidige 50.000 TEU (twenty-foot equivalent unit) tot 120.000 TEU. De Haven van Brussel investeert 6,8 miljoen euro in het project. "Met deze uitbreiding voert de Haven van Brussel een project uit dat zowel economisch rendabel als milieuvriendelijk is," zegt Anthony Baert, ondervoorzitter van de Haven van Brussel.

De huidige containerterminal werd in 2003 in gebruik genomen, maar heeft haar verzadigingspunt nu bereikt. In het eerste kwartaal van 2022 wordt een oproep tot het indienen van projecten voor de uitbreiding van de terminal gepubliceerd. In 2023 hoopt de haven een nieuwe concessieovereenkomst voor de nieuwe terminal af te sluiten. "Een containerterminal die de groei kan opvangen en tegelijk aanverwante activiteiten kan ontwikkelen, is een troef voor het gewest," zegt Alain Maron, voogdijminister van de Haven van Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?