Horeca Brussel: ‘Sluiting is totaal onrechtvaardig’

EC
© BRUZZ
17/10/2020
Updated: 18/10/2020 09.10u

De sluiting van alle cafés en restaurants voor een volledige maand, zoals vrijdag beslist is door het Overlegcomité, is “totaal onrechtvaardig”. Dat zegt voorzitter Philippe Trine van Horeca Brussel. “Geen enkele financiële compensatie kan opwegen tegen de persoonlijke drama’s die eraan komen", zegt hij. Ongeveer 350 Brusselse cafés en bars zitten nu al in ernstige moeilijkheden.

In het hele land moeten alle cafés en restaurants een hele maand dicht, zo heeft het federale Overlegcomité vrijdagavond aangekondigd. De sluiting komt net tien dagen nadat de Brusselse cafés al moesten sluiten. Voor de horeca-uitbaters is de nieuwe, federale maatregel de klap te veel. “Wij krijgen zeer, zeer, zeer slechte reacties van onze leden”, zegt voorzitter Philippe Trine van Horeca Brussel. “Het is totaal onrechtvaardig: de uitbaters hebben alles gedaan om de regels te volgen, ze hebben geld besteed aan hun inrichting en aan hygiënemaatregelen, ze hebben alle contacten genoteerd. En er wordt niets mee gedaan.”

Trine verwijst naar de contactopsporing, die amper gebruik maakt van de gegevens die in restaurants en cafés worden achtergelaten. “Dit is gewoon slecht beheer. We eisen dan ook dat minister Frank Vandenbroucke (van Volksgezondheid, red.) ons duidelijk maakt waarop hij zijn beslissing baseert”, zegt Trine. “Er zijn studies die zeggen dat slechts 4 procent van de besmettingen in de horeca plaatsvinden. Waarom dan ons viseren?”

De reactie van Horeca Brussel komt overeen met de andere horecafederaties: zowel in Vlaanderen als Wallonië reageert de sector verslagen. Ook Comeos, die de grotere restaurantketens vertegenwoordigt, noemt de beslissing van het Overlegcomité “onbegrijpelijk”. Het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is furieus, zegt voorzitster Christine Mattheeuwsen zaterdag in La Dernière Heure. “We gaan het land niet redden met telewerk en een sluiting van de horeca. Een deel van de bevolking respecteert de regels niet en dáár moet je controleren en sanctioneren.”

Wanhopig

De federale overheid belooft nu de overbruggingskredieten voor zelfstandigen te verdubbelen en de bestaande steunmaatregelen, zoals uitstel van betaling, te verlengen. Zondagvoormiddag volgt een overleg van de bevoegde ministers met de horecafederaties, om de kwestie verder te bespreken. “We zullen moeten afwachten wat daaruit voortkomt, want financiële steun kan nooit compenseren voor de persoonlijke drama’s die eraan zitten te komen”, zegt Trine van Horeca Brussel. “Sommige uitbaters zijn de wanhoop nabij.”

Volgens een simulatie van bedrijfsdata-expert Graydon hebben 15 procent van de Brusselse cafés die vóór de lockdown nog in goede papieren zaten, vandaag grote financiële moeilijkheden. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Het zijn er in totaal ongeveer 350. Op dit moment is er al 21 miljoen euro nodig om de cafés in Brussel te herfinancieren. Mocht de horecasluiting tot drie maanden duren, dan wordt dat zelfs 37 miljoen euro. Opvallend, Brusselse cafés doen het wel beter dan die in Vlaanderen: daar zitten nu al vier op de tien cafés in grote problemen.

“Wij vragen gewoon om weer te kunnen werken. De vrees bij veel uitbaters is dat het allemaal veel langer zal duren, aangezien ook de kerstmarkten niet mogen doorgaan"

Philippe Trine, Horeca Brussel

Verder vraagt Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, om in het steunplan dat momenteel wordt uitgewerkt voor de horeca ook rekening te houden met de toeleveranciers. Die verliezen nu namelijk ook inkomsten. Het VBO schat dat er in het hele land 300.000 jobs in gevaar zijn bij een volgende faillissementengolf in de horeca en evenementensector. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans zaterdag in De Standaard.

“Wij vragen gewoon om weer te kunnen werken”, zegt Trine van Horeca Brussel. “De regering had op zijn minst een systeem van vroegere sluitingsuren kunnen bedenken, in plaats van deze volledige sluiting. In één maand gaan we de curve niet enorm doen afbuigen. De vrees bij veel uitbaters is dat het allemaal veel langer zal duren, aangezien ook de kerstmarkten niet mogen doorgaan.”

Deze zaterdag kondigt maaltijdkoerierdienst Deliveroo alvast aan om de restaurants te willen steunen. Zo zal Deliveroo de komende maand geen commissie meer aanrekenen als klanten hun maaltijd zelf gaan ophalen. Ze willen ook de eerste 10.000 fooien die via de app aan restaurants worden gegeven, zelf evenaren. Tot 16 november zal Deliveroo daarom het bedrag dat klanten als fooi geven, zelf verdubbelen. Ze gaan wel maar maximaal tot 15.000 euro in totaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, horecasluiting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni