© Saskia Vanderstichele | "Het lijkt me minder gevaarlijk om met dertig mensen op restaurant te gaan dan boodschappen te doen in de Ikea."

Horeca Brussel vreest faillissementen: 'Hopen op heropening in juni'

JP
© BRUZZ
14/05/2020

Kan de horeca op 8 juni heropenen of niet? Ook de Brusselse restaurants en cafés hopen het vurig, maar de federatie Horeca Brussel ziet de toekomst van veel horecazaken sowieso somber in en vreest faillisementen voor 35 tot 45 procent van de Brusselse zaken.

Nu bij elke versoepeling van de coronamaatregelen een nieuwe beroepsgroep terug aan het werk mag, blikt ook de horeca vooruit. "We hopen dat het juni wordt," zegt Trine. "Maar we moeten nog wachten tot de protocollen zijn goedgekeurd." Die protocollen zijn een ontwerp, zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. "We geven de virologen een voorzet omdat wij het best weten hoe de horeca praktisch in elkaar zit. Van daaruit kunnen ze duidelijke instructies geven."

De drie horecafederaties hebben hun voorstellen woensdag aan de GEES voorgelegd. Dat is de groep van experts die de exitstrategie moet uitwerken. Het belangrijkste daarbij is dat klanten de sociale afstand moeten kunnen bewaren. De uitbaters doen dat door voldoende ruimte tussen de tafels te plaatsen, als dat niet lukt kunnen ze kiezen voor plexiglas. Er zullen maximaal vier personen aan één tafel kunnen eten, tenzij het om een grote familie gaat. Er is voorlopig geen maximum aantal klanten aangeduid dat tegelijk in een zaak mag zijn.

Het lijkt me minder gevaarlijk om met dertig mensen op restaurant te gaan dan boodschappen te doen in de Ikea.

Philippe Trine, voorzitter Horeca Brussel

Belangrijk voor de horeca is om zekerheid te hebben dat ze gedurende langere tijd kunnen openblijven. "Als de restaurants mogen heropenen, maar een week later weer moeten sluiten, is dat vreselijk vanwege de uitgaven die al gedaan zijn voor de voorraden," zegt Trine. Ook pleit Horeca Brussel ervoor dat horecazaken zelf mogen beslissen of ze heropenen of niet en op welke uren ze dat doen.

Schulden

Maar voor veel restaurants zal heropenen niet genoeg zijn om hen te redden van het faillisement. "Voor ondernemers die de RSZ niet meer kunnen betalen en schulden hebben, is de steun van de overheid niet genoeg. Ze zijn nu met de banken aan het kijken wat ze nog kunnen doen, maar als die de rekeningen zien, schrikken ze. Ook heropenen zal hen niet helpen, ze hebben geen geld om inkopen te doen," zegt Trine. De horecasector draait op kleine marges, verklaart Van Muylders. "Zijn de inkomsten twintig procent minder, dan moeten de uitgaven ook met twintig procent omlaag."

Vooral de restaurants met veel personeel lopen risico om ook bij een heropening toch in de rode cijfers te blijven. "Je hebt een afwasser, iemand voor de koude gerechten, voor de warme gerechten, een barman,..." Al die mensen zijn nodig om de zaak te laten draaien, terwijl de inkomsten vermoedelijk niet boven de helft van de bedragen in normale tijden zullen komen, schat Van Muylders.

frituur Patatak
Niet alle zaken hebben een geschikt aanbod om te verkopen als afhaalmenu (hier: frituur Patatak).

Afhaalmenu's geen alternatief

Ook afhaalmenu's zijn volgens Trine geen echte compensatie om de verliezen te dekken. "Dat is meer een manier om te overleven, vaak uitgevoerd door de baas met één andere persoon. Niet alle restaurants kunnen dat gemakkelijk organiseren. Voor een Chinees of Italiaans restaurant lukt het wel, maar voor een gastronomisch restaurant is het veel moeilijker."

Trine hoopt dat, als de horeca niet op 8 juni mag heropenen, dat tenminste later in juni wel kan. "Wachten tot augustus betekent een catastrofe," zegt hij. "Dan is het hele seizoen voorbij. Maar we houden moed. Het lijkt me minder gevaarlijk om met dertig mensen op restaurant te gaan dan boodschappen te doen in de Ikea."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Horeca Brussel, coronavirus, exitstrategie, economische crisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni