Huurindex koppelen aan isolatie kan voor Clerfayt, maar isoleren blijft prioriteit

© PhotoNews
| Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.

Aanstaande donderdag bespreekt de Brusselse regering het voorstel van staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) om de huurindexering enkel voor goed geïsoleerde woningen voor te behouden. Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi) is niet tegen, maar wil vooral inzetten op isolatie en vraagt daarom garanties op premies daarvoor.

Door de hoge energieprijzen moeten huurders twee keer betalen: een keer via de energiefactuur en een keer via de huurprijs, die stijgt door de indexering ervan. Staatssecretaris voor Huisvesting, Nawal Ben Hamou (PS) stelde daarom voor om de huurindexering te koppelen aan de isolatie van een woning. Huiseigenaars die een slecht geïsoleerd pand verhuren, zouden de huur niet mogen indexeren.

Minister van Energie Alain Maron (Ecolo) zei meteen het voorstel te steunen. Regeringspartijen Open VLD en Défi, die eerder twee andere voorstellen verwierpen, willen de uitwerking van het plan een kans geven.

In een interview met La Capitale, verwerpt minister Bernard Clerfayt de blokkering van de huurindexering alvast niet. Het voorstel moet voor hem echter wel deel uitmaken van een breder project waarin de isolatie van woningen wordt aangemoedigd, zeker wanneer het gaat om zogenaamde ‘energiezeven’ (panden met enegieklasse F of G).

Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn

“Het voorstel van staatssecretaris Ben Hamou kan nuttig zijn, maar moet onderdeel zijn van het plan Renolution, om ervoor te zorgen dat onze ambities op vlak van klimaat, sociale ongelijkheid (de meest kwetsbaren helpen hun energiefactuur te betalen) en economie (groeiend aantal renovaties) op elkaar afgestemd zijn.”

Opdat iedereen erop vooruit gaat, is het volgens Clerfayt vooral belangrijk om te isoleren. “Een huurindexering van 5 procent verbieden, terwijl de energiekosten met 200 procent stijgen, heeft weinig zin.”

Renolution

Het probleem van slecht geïsoleerde woningen is op korte termijn echter moeilijk op te lossen, weet ook Clerfayt, die met het plan Renolution mikt op 2050. “Renolution beoogt een upgrade van de Brusselse woningarsenaal tegen 2050. De kost daarvan ligt op zo’n 30 miljard euro, waarvan 1 tot 2 miljard premies zullen zijn. We hebben dus een efficiënt systeem nodig om huiseigenaars te overtuigen de overige 28 miljard te investeren.”

De minister wil daarom garanties op het vlak van premies, liet zijn woordvoerder eerder al weten. “Die moeten vlot verkrijgbaar zijn voor de eigenaars die willen renoveren."

“We staan aan het begin van een proces,” besluit Clerfayt. Eerst op de agenda: het voorstel van staatssecretaris Ben Hamou verder uitwerken en aanpassen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?