JC Decaux moet 2,5 miljoen euro terugbetalen aan Gewest

© PhotoNews
| Hier in Anderlecht: stadsmeubilair met reclamepaneel van JC Decaux,

Brussel moet een bedrag dat kan oplopen tot 2,5 miljoen euro terugvorderen van JC Decaux, dat gespecialiseerd is in buitenreclame. Dat heeft de Europese Commissie beslist. De hoofdstad heeft het Franse bedrijf ten onrechte vrijgesteld van het betalen van retributies en betalingen voor de exploitatie van bepaalde reclame-installaties.

De zaak sleepte al jaren aan en was bij de Commissie aanhangig gemaakt door Clear Channel Belgium, een concurrent van JC Decaux. De klacht had ook betrekking op het fietsverhuursysteem Villo. Daarvan zei Clear Channel dat de vrijstelling van belastingen en huur voor de concessie die door het Brussels gewest aan JC Decaux was uitgereikt concurrentieverstorend is.

De Commissie veegde dat onderdeel van het dossier echter van tafel. "De steunmaatregelen aan JC Decaux betreffende Villo zijn niet strijdig met de Europese staatssteunregels", luidt het maandag.

Een ander onderwerp dat door de Commissie onderzocht werd, is een contract voor reclameborden. Voor een hele reeks reclameborden had JC Decaux een contract dat tot 1999 liep. Daarna moesten de borden verwijderd worden, maar dat gebeurde niet. Het bedrijf behield de reclameborden en betaalde daarvoor geen huur.

Dat was wel oneerlijke concurrentie, oordeelt de Europese Commissie, die het Brussels Gewest verplicht om 2,5 miljoen euro terug te vorderen van JC Decaux.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?