Initiatiefnemers Geraldine en Donatienne van de Brusselse app BSIT, die in 2019 nog werd uitgeroepen tot startup van het jaar.

Meer starters in België voor 2019, maar Brussel hinkt achterop

HD
© Belga - BRUZZ
27/12/2019

Het aantal startende ondernemingen is in 2019 gestegen. Dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vrijdag. Opvallend: Brussel gaat er als enige regio op achteruit.

Volgens het NSZ zullen er in 2019 in totaal 119.246 nieuwe ondernemingen zijn opgestart. Het gaat om de werkelijke cijfers tot en met 26 december en een extrapolatie naar de laatste drie werkdagen van het jaar. Het gaat om een stijging met 4 procent ten opzichte van 2018.

Die stijging is volledig toe te wijzen aan Vlaanderen. Daar nam het aantal starters met 8 procent toe tot 70.689, terwijl hun aantal in Wallonië stagneerde (+0,4 procent tot 27.847) en in het Brussels gewest daalde (-5,4 procent tot 14.491). Opvallende cijfers, aangezien Brussel in 2019 nog werd geklasseerd als een van de meest aantrekkelijke Europese steden voor start-ups. Eerder bleek al dat Brussel niet de beste van de Belgische klas was, maar er wel op vooruitging qua financiële gezondheid van de bestaande bedrijven.

Volgens Mattheeuws moeten we ondanks de stijging van het aantal starters "op onze hoede blijven". "Het aantal stoppers is dit jaar ook met 6 procent gestegen tot 89.208. Vooral in de kleinhandel, horeca, de bouw en de dienstverlening stellen we opnieuw veel faillissementen en stopzettingen vast."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, ondernemen, ondernemer, ondernemerschap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie