Meerdere institutionele investeerders willen NewB verlaten

17/01/2023

Meerdere institutionele beleggers willen zich terugtrekken uit de ethische coöperatie NewB. Volgens de krant La Libre vroegen de investeringsmaatschappijen van het Brussels gewest (finance&invest.brussels) en Wallonië (W.Alter) al om een terugbetaling, terwijl ook de Franstalige Brusselse universiteit ULB dat overweegt.

NewB werd enkele jaren na de financiële crisis van 2008 opgericht met de bedoeling een "ethische en duurzame bank" te worden. In 2020 kreeg de coöperatie een bankvergunning, maar ze moest die in oktober alweer afgeven omdat ze er niet was in geslaagd om voldoende kapitaal te verzamelen. Uiteindelijk koos NewB daarom voor een samenwerking met vdk bank.

De Gentse duurzame bank neemt nu het klantenbestand over en NewB wordt haar exclusieve agent voor Franstalig België. Vanaf april zal NewB zo als tussenpersoon bancaire diensten kunnen aanbieden. Als gevolg van de koerswijziging willen nu meerdere institutionele beleggers uit NewB stappen, waaronder dus finance&invest.brussels en W.Alter. Tijdens een kapitaalronde in 2021, die alles samen 35 miljoen euro opbracht, hadden ze tot 1 miljoen euro geïnvesteerd. De UCLouvain pompte 200.000 euro in NewB.

NewB telt alles samen ruim 117.000 coöperanten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni