20190515 MIVB BRUZZ ACTUA 1662

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is het eerste Belgische bedrijf dat loopbaansparen invoert. Werknemers kunnen dan vakantiedagen of overuren inzetten op een later moment in hun carrière.

Vanaf 1 januari 2020 zullen de werknemers van de MIVB hun vakantiedagen kunnen opsparen in plaats van in het jaar zelf op te nemen. De MIVB heeft daar een cao voor ondertekend in een paritair subcomité, meldt De Standaard. Die cao moet wel nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur.

De MIVB is het eerste grote bedrijf dat gebruik maakt van de nieuwe mogelijkheid tot loopbaansparen. Federaal minister Kris Peeters (CD&V) voerde die mogelijkheid twee jaar geleden in, als deel van zijn Wet op werkbaar en wendbaar werk. Maar buiten de MIVB heeft nog geen enkel (groot) bedrijf die optie verzilverd.

Werknemers van de MIVB kunnen vanaf volgend jaar dus kiezen of ze hun verlofdagen willen opsparen tot een later moment in hun carrière, bijvoorbeeld voor een betere work-life-balans of helemaal op het einde, zodat ze vroeger kunnen stoppen.

Enkel werknemers die minstens een jaar in dienst zijn, kunnen loopbaansparen. De regeling geldt ook enkel voor de extralegale verlofdagen en de inhaalrust voor vrijwillige overuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, MIVB, loopbaansparen, Kris Peeters

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni