NewB kreeg vorige week tot 1 miljoen euro financiële steun van staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo).

Nieuwe bank New B zoekt nog 9,4 miljoen euro tegen morgenavond

BVR
© BRUZZ - Belga
26/11/2019

Op dit moment heeft de duurzame bank New B exact 20.613.560 euro op de teller, ruim elf miljoen euro meer dan vier dagen geleden. Een flinke stap vooruit dus, maar de tijd dringt: woensdagavond om middernacht moet de bank over 30 miljoen euro beschikken, zo niet valt het project in het water. De Waalse regering overweegt alvast om, net als de Brusselse, mee te investeren.

Het project NewB is een burgerinitiatief dat sociaal en ecologisch bankieren mogelijk wil maken. Om als bank erkend te worden, is een wettelijk minimumkapitaal nodig van 6,2 miljoen euro, maar de bank wil kunnen starten met 30 miljoen euro.

Op dit moment staat de teller echter op 20,6 miljoen euro, bijna 10 miljoen euro te kort dus. De bank heeft nog tot woensdagavond 23.59 uur om de betalingsopdrachten te verzamelen via de website. Vrijdagmiddag om 12 uur wordt dan nagegaan of dat bedrag ook effectief op de bankrekening staat, want alleen dat telt.

Een grote sprong, dat beseft ook bestuurder Koen De Vidts. "Maar zo kort voor de deadline heeft het geen zin meer om op te geven", zegt hij aan BRUZZ. "Daarbij, nu gaat het echt heel goed vooruit. De sense of urgency is er." Zo kwam er gisteren nog een recordbedrag van 3,6 miljoen euro bij.

Wallonië twijfelt

Een van de mogelijke investeerders is de Waalse regering, die daarmee het voorbeeld van de Brusselse regering zou volgen. Dat zei althans Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) dinsdag in de bevoegde commissie van het Waals Parlement.

"Toen het gewest een eerste keer benaderd werd, gaf de Waalse investeringsmaatschappij SRIW echter geen positief advies wegens verschillende economische zwakheden in het dossier", zei Borsus. "Daarop heeft de regering een spoedadvies gevraagd van de Waalse maatschappij voor Sociale Economie Sowecsom. Die bevestigde het standpunt van de SRIW maar meende wel dat het project in haar opdrachten rond sociale economie kon worden geïntegreerd, vervolgde Borsus.

"De Waalse regering kan daarom beslissen om NewB te ondersteunen. Het punt staat overigens op de agenda van de volgende ministerraad", aldus nog de Economieminister.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Milieu , coöperatieve bank , ethisch beleggen , divestment , new b

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni