Nieuwe premie moet kleine zelfstandigen door coronacrisis helpen

© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

Kleine zelfstandigen en ondernemingen met maximaal vijf werknemers kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe steunpremie van het Gewest. Dat heeft de Brusselse regering aangekondigd in het kader van hun nieuwe herstelplan voor de Brusselse economie.

De eenmalige premie van 2.000 euro dient in het bijzonder voor kleine zelfstandigen en voor verenigingen die niet konden profiteren van de eerdere steunpremie voor handelaars die moesten sluiten door de coronamaatregelen (4.000 euro). Er zal ook rekening worden gehouden met wie een overbruggingsrecht ontving voor de maanden maart en april. De aanvraag voor de nieuwe premie kan vanaf 1 juni ingediend worden bij het Gewest.

De nieuwe steunmaatregel zou ongeveer 50.000 Brusselse zelfstandigen helpen, aldus het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). In totaal trekt de Brusselse regering er 102 miljoen euro voor uit.

Herstelplan

De regering zegt bovendien bezig te zijn met de uitwerking van een plan om de economie te herstellen. Het zou gaan om een project in meerdere fasen, om alle sectoren “geleidelijk en veilig terug herop te starten, de bedrijven boven water te houden en de bestaande jobs te vrijwaren”, zo klinkt het.

Dat plan is er nog niet. Er zal eerst in verschillende werkgroepen, onder leiding van minister-president Vervoort en in samenwerking met de gemeenschapscommissies, worden nagedacht over welke omslag nodig is in de Brusselse economie. Het plan zal behalve economische activiteiten ook rekening houden met mobiliteit, huisvesting, gezondheid en welzijn en recreatie.

Alle voorwaarden voor de nieuwe premie en het aanvraagformulier zijn te vinden via de website van de gewestelijke informatiedienst 1819.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?