Noodkreet Brusselse hotelsector: 'Wat is nog de reden van het bestaan van de hotels?'

De Brussels Hotels Association (BHA) trekt aan de alarmbel, want nu de cafés en restaurants opnieuw moeten sluiten in heel België rijst de vraag: "Wat is nog de reden van het bestaan van de hotels? ", aldus Yves Fonck, CEO van BHA. Hij pleit voor een gelijke behandeling van de hotels en overige horeca.

"Sinds de lockdown hebben de hotels nooit moeten sluiten, maar hebben we wel omzetverliezen gekend van 90 procent of meer per maand. Met de versoepeling van de maatregelen in de maand juni, juli en augustus zagen we de restaurants opnieuw vollopen, weliswaar met minder klanten omwille van de veiligheidsvoorschriften, maar de hotels die bleven leeg", legt Fonck uit.

In de zomermaanden juli, augustus en september draaide de Brusselse hotelsector een omzetverlies van 90 procent tegenover het voorgaande jaar. En in oktober verwacht BHA dat dit omzetverlies zal stijgen naar 95 procent of meer. En die echo's horen ze ook in andere steden en provincies. De enige steunmaatregel waarop de Brusselse hotels konden rekenen, was die van het Brussels gewest van 200 euro per kamer per maand. Al blijkt dat bedrag nog niet gestort naar de hotels.

"Laten we ook meteen de hotels sluiten en dezelfde steunmaatregelen als de cafés en restaurants geven. Vanaf maandag gaan de hotels beginnen te sluiten, maar we worden niet verplicht om te sluiten en krijgen dus niet dezelfde steunmaatregelen", benadrukt Fonck.

"Er zijn vandaag nog geen faillissementen uitgesproken, omdat die richtlijn er is vanuit de overheid, er schuldherschikkingen werden geregeld en omdat wij uitstel van betaling op RSZ en andere belastingen hebben gekregen. Maar wij dachten dat we vanaf september opnieuw een bezetting van 40 tot 50 procent zouden hebben. Al is dat er door de tweede golf nooit gekomen", besluit de CEO van BHA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?