Onduidelijkheid over loon zieke burgemeester van Vorst

© Belgaimage
| Stéphane Roberti (Ecolo), burgemeester van Vorst.

Stéphane Roberti (Ecolo), de burgemeester van Vorst, lijdt aan een burn-out en is daarom al meer dan een jaar afwezig. Toch krijgt hij maandelijks zijn volledige loon uitbetaald, onterecht, zo blijkt. Hij zal mogelijks tot honderdduizend euro moeten terugbetalen.

Al meer dan een jaar lang houdt een burn-out Roberti van zijn werk als burgemeester. De diagnose maakt het moeilijk te voorspellen wanneer hij kan terugkeren in zijn functie. "Burn-out is een lastige ziekte en we hopen allemaal dat hij snel kan terugkeren," aldus zijn kabinetsmedewerkster Estelle Toscanucci in een eerdere reactie aan BRUZZ. "Maar hij kan pas terugkeren wanneer hij volledig genezen is."

Tijdens zijn afwezigheid blijft Stéphane Roberti, nu vervangen door partijgenoot Mariam El Hamidine (schepen van onder andere Bevolking en Senioren), echter zijn volledige salaris ontvangen oftewel meer dan 8 500 euro bruto per maand. Dat leidt tot wrevel in Vorst, waar een advocatenkantoor (kabinet Bourtembourg & Co) door de gemeente is ingeschakeld om een juridische analyse door te voeren. Het Franstalige dagblad La Libre heeft de resultaten ingekeken en daaruit blijkt dat Stéphane Roberti zijn salaris niet had mogen ontvangen.

Tot 100.000 euro

"Deze oplossing zou in strijd zijn met de gelijkheid tussen enerzijds burgemeesters die afwezig zijn wegens ziekte en anderzijds alle werknemers (zowel in de openbare als in de particuliere sector) die, wanneer zij arbeidsongeschikt zijn, onderworpen zijn aan de ziekte- en ongevallenverzekering en derhalve na een bepaalde periode een vergoeding ontvangen van de ziekenfondsverzekering," aldus de juridische analyse.

Het advocatenkantoor besluit dat Roberti "de vergoeding van de ziekenfondsverzekering wegens arbeidsongeschiktheid [...] voor de duur van zijn ziekte en niet zijn volledige salaris" zou moeten ontvangen.

Impliciet houdt dat advies dus in, volgens berekeningen van La Libre, dat Stéphane Roberti een bedrag van bijna honderdduizend euro zou moeten terugbetalen.

Onduidelijkheid

Maar volgens Claire Roekens, kabinetsmedewerkster van Roberti, is de situatie wat genuanceerder. In een reactie aan BRUZZ zegt ze: "We hebben altijd gehandeld in overeenstemming met onze voogdijminister." Dat is Bernard Clerfayt (Défi), belast met Lokale Besturen. "We hebben het nieuws van het advocatenkantoor ook net vernomen en zijn verbaasd," zegt ze. "Het is nu aan de bevoegde administratieve diensten om te kijken wat de volgende stappen zijn."

De redactie confronteerde eveneens het kabinet van minister Clerfayt met de feiten. Daar bevestigt men inderdaad dat een diepgravende analyse nodig is, op basis van de uitspraak van het advocatenkantoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?