Valérie Berckmans

Ontwerpster Valérie Berckmans sluit winkel: ‘Ik kan niet meer’

HUB
© BRUZZ
26/09/2022
Updated: 27/09/2022 14.29u

Na zestien jaar stopt modeontwerpster Valérie Berckmans ermee. In januari sluit ze haar boetiek-atelier in de Van Arteveldestraat. Ze voelt zich twee keer gepakt door het circulatieplan: minder klanten en meer autoverkeer. "Ik wil niet doodgaan aan stress en vervuiling."

Voor Berckmans is de situatie economisch onhoudbaar geworden. “Het is al zolang crisis. Ik produceer lokaal, werk met biologische stoffen en zero afval. Daardoor zijn mijn marges heel klein,” zegt ze. “Sinds de komst van de voetgangerszone ging het al moeilijker. Dan kregen we de twee coronajaren, een zware dobber.”

Sinds de pandemie merkt ze dat veel mensen hun best niet meer doen om zich mooi te maken. “En als ze iets kopen, is het vaak online. Mensen komen niet meer naar de stad. En met het recente circulatieplan in het centrum zien we nog minder klanten.”

Berckmans zegt dat ze altijd ‘supergeduldig’ geweest is. “Maar nu heb ik geen hoop meer dat het binnen de komende twee jaar zal veranderen. Ik kan niet meer.”

'Stedelijke autostrade'

Ze voelt zich overigens op twee manieren gestraft door het nieuwe circulatieplan: minder klanten en meer autoverkeer in haar straat. “Het lijkt wel een stedelijke autostrade. De Van Arteveldestraat is een slachtoffer van Good Move. Dat plan wil het centrum autoluw maken, maar alle auto’s passeren nu voor mijn deur, dat zijn honderden auto’s in een smalle straat.”

Berckmans maakt zich dan ook zorgen om haar gezondheid. “Ik wil niet doodgaan aan stress en vervuiling.”

Daarom heeft ze beslist om te stoppen met haar winkel, een beslissing die haar oplucht. Tussen nu en januari gaat ze proberen haar grote stock te verkopen. En daarna? “Ik wil nog wel iets doen met ontwerpen, maar dan kleiner, lichter, aangepast aan de veranderde omstandigheden. Nu ben ik vooral bezig met de vraag hoe ik de rekeningen betaald krijg en met het oplossen van problemen, ik kom zelf nog nauwelijks aan ontwerpen toe.”

Valérie over het stopzetten van haar winkel.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Milieu , Good Move , Valérie Berckmans , modeontwerpster , circulatieplan

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni