Premie van 5.000 euro moet nieuwe handelaars naar Ukkel lokken

© Belgaimage
| Het gemeentehuis van Ukkel, waar de handelswijk van het centrum stopt.

De gemeente Ukkel ziet de leegstand in sommige van haar handelsstraten met lede ogen toenemen. Om handelaars aan te moedigen om zich in de gemeente te vestigen, reikt Ukkel honderd premies van maximum 5.000 euro uit. Het nieuwe circulatieplan van de Stad Brussel was voor de gemeente afgelopen week een gelegenheid om de campagne opnieuw in de verf te zetten. Steekt Ukkel de binnenstad zo de loef af?

Sinds begin juni loopt in Ukkel een campagne die handelaars ervan moet overtuigen een zaak te openen in Ukkel. Daarmee wil het gemeentebestuur de leegstand in sommige handelswijken een stapje voor zijn. Volgens cijfers van gewestelijk handelsagentschap Hub.brussels, steeg het percentage leegstaande handelspanden in Ukkel van 9,81 in 2018 naar 11,91 in januari 2022. Een stijging die vooral toe te schrijven is aan de gevolgen van de covidcrisis.

“Sommige wijken doen het beter dan andere,” legt Ukkels schepen van Handel Valentine Delwart (MR) uit aan BRUZZ. “Onze handelaars hebben de covidcrisis relatief goed doorstaan dankzij de vele lokale klanten, maar met de campagne willen we de bestaande dynamiek in onze handelskernen op punt houden.”

Divers handelsaanbod

Ukkel heeft sinds 1 juni 3.000 euro aan handelscheques veil voor elke nieuwe handelaar die zich vestigt in een leegstaand handelspand in Ukkel-Centrum, aan Vanderkindere, Horzel of op de Waterloosesteenweg. “Met percentages tot 15 procent, of meer dan 35 leegstaande vitrines, slaat de leegstand daar immers het hardst toe,” aldus Delwart.

Naast de locatie moet een handelszaak ook beantwoorden aan de noden in de wijk om aanspraak te maken op de premie. “Daarmee willen we een divers handelsaanbod uitbouwen en verhinderen dat nieuwe ondernemingen producten en diensten aanbieden waarvan het aanbod al voldoende groot is,” zegt Delwart.

Duurzaamheid

De premie kan nog aangevuld worden met een bedrag van 2.000 euro aan cheques voor nieuwe handelszaken die aan duurzame ontwikkeling doen door bijvoorbeeld te leveren per fiets, ingrepen te doen om hun afval te verminderen of duurzame producten te verkopen.

De handelscheques kunnen gebruikt worden in de handelszaken die aangesloten zijn bij het netwerk 'Ukkelse lokale handelscheques' of aan de toekomstige klanten gegeven worden.

“Er zijn al twee handelszaken die de premie hebben ontvangen,” weet burgemeester Boris Dilliès (MR). Het gaat om tatoeagesalon Crâne de Mal in de Vanderkinderestraat en de toekomstige bakkerij Mains op de Waterloosesteenweg, die in september de deuren opent.

De campagne loopt nog zeker tot het einde van dit jaar. De gemeente heeft honderd premies van maximaal 5.000 euro begroot, overeenkomstig het aantal leegstaande vitrines.

Concurreren met Brussel?

“We kregen tot nu toe zo’n vijftig vragen binnen, waarvan twintig in de laatste twee weken,” weet Ukkels burgemeester Boris Dilliès (MR). Een opmerkelijke stijging, die hij toeschrijft aan de invoering van het nieuwe circulatieplan in de Brusselse Vijfhoek. Ukkels MR-gemeenteraadslid Aurélie Czekalski speelde handig in op gevoelens van ontevredenheid over de situatie in het centrum door handelaars te wijzen op de Ukkelse uitnodiging.

“Onze campagne dateert voor alle duidelijkheid van voor de inwerkingtreding van het circulatieplan in Brussel,” stipuleert Dilliès. “Maar sinds de invoering denken veel handelaars wel na over hoe hun klanten te blijven bereiken.” Zo opent patissier Wittamer binnenkort twee nieuwe filialen in Ukkel, waaronder één aan Fort Jaco.

Concurreren met de binnenstad doen ze in Ukkel echter niet volgens schepen Delwart.

“Ik begrijp waarom Brussel haar circulatieplan invoert, om de stad leefbaarder te maken, maar er is de vrees dat mensen van buiten Brussel-Stad nu niet meer tot bij hun handelaar in het centrum zouden geraken,” zegt Delwart.

“Het zou jammer zijn om dat cliënteel te verliezen. In Ukkel hopen we dat de mensen van buiten Brussel blijven winkelen in onze gemeente. Vandaar de campagne, die de commerciële dynamiek in Ukkel moet bestendigen.”

“We stellen trouwens vast dat veel winkels die al een filiaal hebben in het centrum van Brussel, nu ook een winkel openen In Ukkel, omdat ze merken dat hun cliënteel niet meer naar de binnenstad afzakt,” maakt Delwart de analyse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?