Proces van Brussels bedrijf Take Eat Easy wegens zwartwerk gaat van start in Parijs

© Belga
21/10/2022

Het proces tegen de failliete Brusselse thuisleverdienst voor restaurantmaaltijden Take Eat Easy en gewezen CEO Adrien Roose gaat vrijdag van start in Parijs. Voor de correctionele rechtbank moeten ze zich er verantwoorden voor zwartwerk. Meer dan honderd maaltijdbezorgers dienden klacht in wegens zwart- en illegaal werk.

Take Eat Easy werd in 2013 opgericht in Brussel. De start-up richtte zich op de toen veelbelovende activiteit van thuisleveringen van restaurantmaaltijden door fietskoeriers. Het platform bracht restaurants, klanten en koeriers samen via digitale technologieën. Het bedrijf liet klanten meebetalen voor de leveringen en inde een commissie bij iedere bestelling.

Al snel breidde Take Eat Easy uit naar andere steden: eerst naar Parijs, in oktober 2014, daarna naar Berlijn, Londen en Madrid in de zomer van 2015. Om de groei te ondersteunen haalde Take Eat Easy in 2015 6 miljoen euro op, gevolgd door opnieuw 10 miljoen euro een paar maanden later.

Maar op 26 juli 2016 vroeg de Brusselse thuisleverdienst een gerechtelijke organisatie aan. Op dat moment was Take Eat Easy actief in twintig steden, had het de kaap van een miljoen bestellingen gerond en telde het 350.000 klanten. Maar het bedrijf slaagde er niet in om opnieuw vers kapitaal aan te trekken, dat nochtans cruciaal was voor het voortbestaan van het bedrijf. De concurrentie was ook groot geworden in de sector, met het Britse Deliveroo, het Duitse Foodora en het Amerikaanse Uber Eats.

Freelance koeriers

Net als bedrijven als Deliveroo of Uber werkte Take Eat Easy met fietskoeriers die werkten als freelancer. In Frankrijk werden de "zelfstandige" koeriers niet betaald voor hun laatste maand werk, wat er tot veel ongenoegen leidde.

In België gebeurden de betalingen via freelancecoöperatie Smart en werden de koeriers wel volledig betaald. In 2018 diende een honderdtal voormalige fietskoeriers klacht in in Parijs voor zwart- en illegaal werk. Tegelijkertijd werd een procedure gestart om erkend te worden als loontrekkenden en niet als zelfstandigen. Ze wonnen die procedure ook, zegt advocaat Kevin Mention.

De advocaat hoopt dat het failliete bedrijf en de gewezen CEO veroordeeld worden voor zwartwerk ten aanzien van alle vroegere koeriers, dus niet enkel diegenen die in de zaak verhoord zijn.

In een gelijkaardige zaak in september veroordeelde een Franse rechtbank Deliveroo voor zwartwerk. Deliveroo, dat wel nog actief is, moest 9,7 miljoen euro betalen omdat het sociale bijdragen niet had betaald.

Het faillissement hield de voormalige CEO niet tegen om verder te ondernemen. Roose richtte samen met Tanguy Goreti en Karim Slaoui het e-fietsenmerk Cowboy op.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni