Klacht tegen Take Eat Easy krijgt staartje

EDB
© BRUZZ
11/01/2019

De klacht die Franse ex-fietskoeriers neerlegden tegen Take Eat Easy krijgt misschien toch een staartje. Dat schrijft Le Soir. Na het faillissement van de maaltijdleverdienst in 2016 werden duizenden freelance fietskoeriers niet meer vergoed voor hun laatste weken werk. Zij beschuldigen het platform ook van fraude.

Ter herinnering: in 2016 moesten de jonge, Brusselse ondernemers van Take Eat Easy het faillissement aanvragen. Dat leidde ertoe dat duizenden fietskoeriers in heel Europa in de kou werden gelaten.

De koeriers werden immers beschouwd als zelfstandigen en hadden bijgevolg geen recht op een schadevergoeding. Het merendeel onder hen kon bovendien fluiten naar het loon van de laatste weken werk.

Daarop diende een honderdtal ex-koeriers in Frankrijk een klacht in. Volgens Vincent Mention, de advocaat van ongeveer 150 ex-koeriers, kwam er op woensdag schot in het onderzoek. “Mijn cliënten werd gevraagd alle mogelijke bewijzen over de relatie met hun ex-werkgever in te dienen. Dat wijst erop dat de kans reëel is dat onze zaak voor de correctionele rechtbank zal verschijnen,” aldus Mention.

Cowboys

Als het zover komt, dan riskeert de voormalige maaltijdleverdienst bovendien vervolgd te worden voor zwartwerk en fraude, aldus de advocaat. “De helft van de ex-koeriers die klacht indienden, tekende nooit een contract en beschikte niet over het correcte statuut,” aldus Mention.

In april 2018 lanceerden de ondernemers van Take Eat Easy een slimme elektrische fiets via de Brusselse start-up Cowboy. Ook toen waren er stemmen die pleitten voor een terugbetaling van de schulden tegenover de koeriers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, Samenleving, Take Eat Easy, cowboy bikes, cowboy, start-up, Frankrijk, Vincent Mention, fietskoeriers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni