Etienne Noël, Serge Vilain en Eddy Van Gelder.

Salaris huidige GIMB-directeurs blijft gelijk

VT
© BRUZZ
11/04/2018

Het loon van de drie directeurs van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij GIMB blijft voorlopig hetzelfde. Dat loon veroorzaakte vorig jaar nochtans heel wat controverse. Toen kwam uit dat de vier directeurs samen meer dan een miljoen euro verdienden.

De hoge verloning van de directeurs veroorzaakte vorig jaar heel wat opschudding. De Brusselse regering heeft nu nieuwe statuten goedgekeurd die de excessen moet aanpakken. Dat schrijft de RTBF. De nieuwe regels moeten wel hun fiat krijgen van de algemene vergadering van de GIMB.

120.000 euro

In de nieuwe statuten wordt onder andere de nieuwe verloning vastgelegd. De nieuwe directeurs zullen jaarlijks niet meer dan 120.000 euro bruto, zowat de helft minder als nu, mogen verdienen. Maar, die nieuwe regels gelden niet voor de huidige directeurs.

Serge Vilain, huidig voorzitter van het directiecomité, blijft nog even aan als directeur en behoudt zijn loon van 292.000 euro bruto per jaar. Hij zou nog voor de verkiezingen van 2019 met pensioen gaan. De nieuwe regels zullen wel voor zijn opvolger gelden.

Ook ondervoorzitter Jean-Luc Vanraes behoudt zijn loon, jaarlijks zo'n 200.000 euro, tot volgend jaar. Dan loopt zijn contract van bepaalde duur namelijk af. Als hij daarna opnieuw solliciteert, wordt zijn loon wel geplafonneerd.

Voor huidig adjunct-directeur Etienne Noël werd een creatieve oplossing gevonden. Hij zal stoppen met zijn huidige functie, maar blijft wel aan de slag bij de investeringsmaatschappij. Volgens de RTBF wordt hij consultant, en zal daarvoor ook evenveel betaald worden als nu, zo’n 214.000 euro bruto per jaar. Dat wordt bevestigd door de woordvoerster van minister Gosuin."Noël zal als adviseur werken voor de directie en een strategische visie voor de GIMB uitwerken," klinkt het.

Eddy Van Gelder ging al met pensioen en is niet vervangen.

'Arbeidscontract niet zomaar wijzigen'

Ondervoorzitter Vanraes ziet geen graten in het feit dat de huidige lonen behouden blijven. "Dat is nu eenmaal wat er in het arbeidscontract staat, die voorwaarden kunnen niet zomaar veranderd worden," laat hij aan BRUZZ weten. "Bovendien zijn de lonen in de bancaire sector nu eenmaal hoger dan in andere sectoren."

Volgens de woordvoerster van minister Gosuin zou het te ingewikkeld en duur zijn om de huidige salarissen aan te passen. "Gezien de anciënniteit, het type contract en de hoge verloning zou een ontslag te duur zijn," zegt ze aan BRUZZ.

De algemene vergadering van de GIMB buigt zich in mei over de nieuwe statuten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , gimb

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni