© Dieter Telemans

Voormalig Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) verdient als ondervoorzitter van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB) ruim 286.000 euro bruto per jaar. Dat is 50.000 euro meer dan de premier. Met de voordelen in natura erbij komt hij aan 310.000 euro.

Dat schrijft De Tijd.

Jean-Luc Vanraes (Open VLD) kwam vorig jaar in opspraak omdat hij zijn functie als OCMW-voorzitter van Ukkel combineerde met die als ondervoorzitter van de directie van de Brusselse gewestelijke investeringsmaatschappij GIMB. In de pers lekte uit dat de statuten van de GIMB een cumul van die functie met het OCMW-voorzitterschap verbieden. RTL Info schreef toen dat de liberaal bij de GIMB zowat 229.000 euro bruto per jaar ontving, terwijl hij als OCMW-voorzitter jaarlijks 90.000 euro verdiende.

Na de heisa nam Vanraes ontslag als OCMW-voorzitter. Hij blijft wel actief in Ukkel, waar hij ook bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw op de MR/ Open VLD-lijst staat.

Maar een jaar later blijkt dat hij nog meer krijgt voor zijn functie bij de GIMB dan vorig jaar uitlekte. In het remuneratieverslag dat De Tijd kon inkijken staat dat Vanraes in 2017 zo’n 286.000 euro bruto heeft gekregen. Samen met een reeks extra voordelen komt hij aan 310.000 euro. Vanraes verdient zo evenveel als de topman van de GIMB, Serge Vilain. Ter vergelijking: premier Charles Michel verdient 237.000 euro bruto per jaar.

Discussie over transparantie

Over de extra voordelen van Vanraes was er afgelopen maandag op de raad van bestuur van de GIMB commotie, vernam De Tijd. De vraag die voorlag, was of ook de extra voordelen in detail in het remuneratieverslag vermeld moeten worden. Het gaat in het geval van Vanraes om ruim 18.000 euro per jaar voor zijn bedrijfswagen, ruim 2.300 euro brandstofkosten, 1.300 euro maaltijdcheques en zo’n 800 euro voor zijn gsm-abonnement.

Na de Brusselse schandalen bij onder andere Samusocial en de vzw GIAL is de druk groot om zo transparant mogelijk te zijn. Vandaar dat in de raad van bestuur de details verspreid werden van de extra voordelen. ‘Twee derde van de vergadering ging daarover, terwijl over de jaarrekening slechts tien minuten werd gepraat’, zegt een bron.

GIMB-stal

Begin vorig jaar besliste de Brusselse regering schoon schip te maken bij de GIMB, nadat was uitgelekt dat de vier leden van de directie samen ruim 1 miljoen euro brutoloon kregen, met extra voordelen daarbovenop. Toen werd beslist om het directiecomité te beperken van vier tot twee leden en de lonen te plafonneren. Van dat laatste blijkt nog niets in huis gekomen.

De GIMB is een orgaan aangestuurd door de overheid. Ze verstrekt kredieten aan Brusselse ondernemingen. Zowat twee derde van de aandelen zijn in handen van het Brussels Gewest. De rest zit bij institutionelen.

Eerder dit jaar kwam de GIMB al in opspraak met een dochter. De vennootschap Brinfin, die de schuld van de 19 Brusselse gemeenten beheert, betaalt zijn topman 300.000 euro per jaar uit via een zelfstandigencontract, terwijl het de bedoeling is dat die vennootschap wordt opgedoekt omdat ze overbodig is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Ukkel, Samenleving, gimb, OCMW

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni