Stad breidt steun uit voor haar handelaars

© Ivan Put
| Handelspand in de Dansaertstraat (illiustratiebeeld).

De stad Brussel heeft donderdag nieuwe steunmaatregelen goedgekeurd voor de handelaars die een winkelpand huren in gebouwen van de gemeentelijke Grondregie. Het gaat om tijdelijke kortingen op de huur, geldend tot 31 maart 2021.

Wie een horecazaak huurt van de stad Brussel kan een korting van 25 procent op de huur van krijgen. Het gaat verder om 15 procent op de huur van detailhandelaars, indien ze kunnen aantonen dat ze met een inkomstenverlies van minstens 15 procent kampen.

"Heel wat werknemers doen aan telewerk, de hotels blijven gesloten en de toeristen blijven weg. Hierdoor zien we dat de Brusselse straten leeg blijven. De strikte hygiƫnemaatregelen en het respecteren van de sociale afstand zorgen er bovendien voor dat de restaurateurs de tafels niet gevuld krijgen. En terwijl er steeds meer online wordt geshopt valt de economische activiteit stil. De handelaars zijn zwaar getroffen", licht Brussels schepen van Huisvesting Khalid Zian (PS) toe.

Bovenop de nieuwe huurkortingen besliste de stad Brussel ook om tot het einde van het jaar geen aanmaningen meer uit te sturen of aanmaningskosten aan te rekenen indien de huur voor het handelspand te laat betaald wordt.

De nieuwe steunmaatregelen zijn een uitbreiding op het herstelplan dat door de Grondregie van de stad Brussel werd voorgesteld. Toen werd de huur voor de maanden april en mei kwijtgescholden en werd de huur voor de maand juni bevroren. In totaal konden 159 handelaars genieten van de vrijstelling voor de maanden april en mei ne van het uitstel van de huurbetalingen van juni 2020 tot januari 2021. Nog eens 94 horecazaken konden ook genieten van een huurvrijstelling voor de maand juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?