| De horeca zal ten vroegste op 8 mei de terrassen mogen openen.

Steun aan Brusselse horeca en leveranciers met kwart verhoogd

© Belga
15/04/2021

Nadat het Overlegcomité woensdag de openingsdatum voor cafés en restaurants heeft uitgesteld, heeft de Brusselse regering de bedragen van de Tetrapremie voor cafés, restaurants en hun voornaamste leveranciers met 25 procent verhoogd. Dit betekent een extra budget van ongeveer 6 miljoen euro voor economische steun. Zo meldt staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) donderdag.

De Tetrapremie is een premie voor de sectoren die het zwaarst door de crisis zijn getroffen (discotheken; restaurants, cafés en hun belangrijkste leveranciers; evenementen; cultuur; toerisme; sport; toeristische logies). Het totaalbudget voor die premie wordt nu verhoogd tot 117,6 miljoen euro. De premie zal vanaf maandag 19 april beschikbaar zijn, via een aanvraagformulier, op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid.

De premie wordt toegekend per vestigingseenheid, met een maximum van 5 vestigingseenheden per onderneming. De premie varieert naargelang het omzetverlies en het aantal voltijdsequivalenten (VTE). Bedrijven die een omzetverlies tussen 40 en 60 procent omzetverlies hebben geleden in het laatste kwartaal van 2020 ten opzichte van dezelfde periode in 2019 kunnen door de verhoging rekenen op een bedrag van 7.500 euro indien ze minder dan 5 VTE's tewerkstellen tot 30.000 euro indien ze 10 of meer FTE's tellen. Voor bedrijven die een omzetverlies van 60 procent of meer hebben, gaat het om een bedrag tussen 10.500 en 54.000 euro.

'Maximale kansen op doorstart'

"We banen ons langzaam maar zeker een uitweg uit deze pandemie, maar kunnen de coronacrisis jammer genoeg nog niet achter ons laten. De essentiële sectoren, die fors en langdurig lijden onder deze gezondheidscrisis, willen we in afwachting van hun heropening blijven ondertsteunen. Met de verhoging van de Tetrapremie willen we hen maximaal kansen geven op een goede doorstart," licht minster van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open VLD) toe.

"Het vooruitzicht van de heropening van de cafés en restaurants komt steeds dichterbij, met name door de aanstaande opening van de terrassen. Maar voor dit nieuwe uitstel van de algemene heropening van de sector was extra steun nodig, hetgeen wij hebben gedaan door de Tetrapremie met 25 procent te verhogen. Voor de andere sectoren, waarvoor de vooruitzichten nog niet duidelijk zijn, zal de Brusselse regering zich aanpassen aan de evolutie van de epidemie en de toekomstige beslissingen van het Overlegcomité," aldus staatssecretaris Barbara Trachte.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni