1780 Verhamburgering 6 Verhamburgering Voetgangerszone

| Fastfood is vandaag koning in de voetgangerszone op de Anspachlaan.

Stad wil horecastop voor voetgangerszone

Kris Hendrickx
© BRUZZ
31/01/2022
Updated: 01/02/2022 11.47u

Geen uitbreiding meer van het restaurantaanbod in de voetgangerszone en meer kledingwinkels en vrijetijdsactiviteiten zoals de Gamestate die er recent al opende. Het zijn maar enkele krachtlijnen van het handelsplan voor de piétonnier dat schepen Fabian Maingain (Défi) maandag op de gemeenteraad voorstelt.

Het handelsaanbod in de voetgangerszone ontwikkelde zich de voorbije jaren vooral zonder dat de Stad er een krachtig beleid voerde. Het gevolg is onder meer dat het gebied in snel tempo werd ingenomen door fastfoodzaken, las u hier recent nog.

Schepen van Handel Fabian Maingain (Défi) heeft nu een schema voor de commerciële ontwikkeling klaar, dat deze maandag wordt voorgesteld op de gemeenteraad. Ook voor de Europese wijk, de wijk De Wand en de Vekemanswijk is er overigens zo’n plan.

Het plan wil onder meer de commerciële mix in de voetgangerszone bijsturen. Een van de doelstellingen is bijvoorbeeld om “het aanbod van restaurants (*) niet meer te vergroten en de detailhandel, met name in textiel, te versterken.” Het gebied rond de Beurs, dat nu al een echte horecakern is, is een uitzondering op die regel. Binnen het bestaande horeca-aanbod streeft het plan ook naar een grotere diversiteit.

Bestemmingsklanten gezocht

Ook de snelle groei van het aantal inwoners in de Vijfhoek vindt een neerslag in het schema voor de handel. Supermarkten of een doe-het-zelf-winkel zullen dan ook mogen blijven in de zone. Het ontwikkelingsplan voor de handel past dan ook de bredere filosofie van de Stad van de 'stad op 10 minuten', waarin elke bewoner essentiële diensten op 10 minuten stappen moet vinden.

De Stad wil ook graag activiteiten in de voetgangerszone die op zich ook een reden zijn om naar het centrum af te zakken. Het plan wil daarom het vrijetijdsaanbod in de piétonnier verder ontwikkelen. In L’Echo van dit weekend noemde schepen Maingain al de kersverse Gamestate-arcade tussen Beurs en het de Brouckèreplein als een voorbeeld van zo’n vrijetijdsfunctie die heel wat jongeren trekt.

Om dezelfde reden gaat de voorkeur bij nieuwe zaken naar gespecialiseerde en conceptwinkels en niet naar grote generalistische ketens, die zowat overal te vinden zijn. Ook ambachtelijke winkels zijn welkom.

Implementatie

In het Continentalgebouw, waar het gedoofde Coca-Colabord op staat, moet dan weer een "commerciële locomotief" komen, die de "dynamiek van het De Brouckèreplein moet versterken."

Het plan pleit verder voor een betere aanpak van de netheid en de veiligheid in het gebied van de voetgangerszone.

Het terrasmeubilair van de verschillende horecazaken dient volgens het schema geharmoniseerd te worden.

Het wordt alvast uitkijken naar de implementatie van het plan. Ook voormalig schepen voor Handel Marion Lemesre (MR) kwam jaren geleden al met een plan voor de centrumhandel, maar dat bleef grotendeels dode letter.

Bij de oppositie steunde CDH/CD&V maandag het plan, PVDA/PTB stemde tegen, terwijl de MR zich onthield.

(*) Het kabinet van Fabian Maingain verspreidde eerst een tekst waarin ook een hotelstop werd opgenomen. Dinsdagochtend laat het kabinet weten dat het om een vergissing gaat en enkel restaurants worden geviseerd. Het artikel is in die zin aangepast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Stedenbouw, voetgangerszone, fastfood, Fabian Maingain, Beursplein, De Brouckèreplein, handelszaken, horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni