Studie Unizo: 1 op de 3 Brusselse kmo’s zit op tandvlees

EC
© BRUZZ
12/03/2021
Updated: 12/03/2021 16.54u

Eén jaar coronacrisis heeft de Brusselse bedrijven duidelijk klappen gegeven. Ruim een derde van de Brusselse kmo’s ondervindt zware financiële problemen. Bij de zelfstandigen gaat het om één op de vijf. Dat blijkt uit een studie van zelfstandigenorganisatie Unizo en studiebureau Graydon. “Het voortzetten van de steunmaatregelen is van levensbelang.”

Unizo en Graydon onderzochten de impact van één jaar corona op bedrijven tot 50 werknemers in Brussel. Ze maakten een projectie van hun financiële gezondheid tot 13 maart dit jaar, exact een jaar na de start van de eerste lockdown.

Een vijfde van de Brusselse zelfstandigen (19,5 procent) en een derde van de kmo’s (36,6 procent) ondervindt op dit moment zware financiële problemen. Dat wil zeggen dat hun geldreserves op zijn en dat ze dringend een kapitaalinjectie nodig hebben. Als je enkel kijkt naar bedrijven die voor de coronacrisis nog in goede financiële gezondheid waren, kent nog altijd een zesde (14,6 procent) van de zelfstandigen en een dik kwart (27,9 procent) van de kmo’s inmiddels grote moeilijkheden. In totaal telt die groep 28.488 ondernemers. Ze zorgen samen voor 78.000 voltijdse jobs in het hele Gewest, zegt Unizo. Die jobs worden nu onzeker.

Premies helpen

De zelfstandigenorganisatie noemt de situatie moeilijk, maar zegt dat ze nog erger had geweest mochten er helemaal geen federale steunmaatregelen zijn gekomen. “Als deze steunmaatregelen er niet waren geweest, dan zaten vandaag 21,2 procent van de Brusselse zelfstandigen die voor de crisis gezond waren in geldnood en 35,5 procent van de kmo's”, valt te lezen in de studie. Dat wil zeggen dat de steunmaatregelen voor een kwart minder noodlijdende kmo’s hebben gezorgd.

"Het voortzetten van de steunmaatregelen, zeker en vooral voor sectoren die momenteel nog altijd stil liggen, blijft van levensbelang voor de ondernemers”

Anton Van Assche, Unizo

Anton Van Assche, coördinator van zelfstandigenorganisatie Unizo

Toch blijft de acute geldnood hoog. De zelfstandigen in financiële moeilijkheden hebben samen ongeveer 3,6 miljard euro aan kapitaalinjecties nodig. Voor de kmo’s gaat het om 7,9 miljard. Opgeteld komt dat neer op 11,5 miljard euro.

“Uit het rapport blijkt dat de Brusselse steunmaatregelen minder impact hebben gehad dan de Vlaamse”, zegt Anton Van Assche van Unizo. “Het voortzetten van de steunmaatregelen, zeker en vooral voor die bedrijven en sectoren die momenteel nog altijd stil liggen of op een fractie van hun normale niveau draaien, blijft van levensbelang voor de vele ondernemers in deze sectoren.”

De Brusselse regering heeft deze week nog bijkomende steunmaatregelen voor de horeca, toeristische en evenementensector aangekondigd.

Verschillen per gemeente

Op gemeenteniveau hebben de ondernemers in het noordoosten van Brussel (Jette, Sint-Agatha-Berchem en Koekelberg) het moeilijkste jaar gehad, zo blijkt uit de studie. In die gemeenten kennen meer dan een kwart van de bedrijven vandaag grote financiële moeilijkheden. In Molenbeek, Anderlecht, Sint-Gillis en Sint-Joost, maar ook Ukkel en Evere, gaat het om 20 tot 25 procent van de ondernemers. In Brussel-Stad en Elsene schommelt dat cijfer rond de 15 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Unizo, anton van assche, graydon, brusselse kmo's, zelfstandigen, economische impact coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni