Vakbonden Brussels Airlines dreigen met staking

© Mark.01
Updated: 04-02-2018 - 17:49

De vakbonden bij Brussels Airlines dreigen met stakingen. Aanleiding is het nieuws dat het Duitse moederbedrijf Lufthansa het Belgische merk fors zou inkrimpen. Mogelijk worden CEO Bernard Gustin en financieel directeur Jan De Raeymaeker maandag ontslagen.

Dat schrijft Het Nieuwsblad zondag en werd bevestigd aan onze redactie.

Maandag staat er om 13u een Raad van Bestuur gepland bij Lufthansa met het 'verandering van het management' op de dagorde. Gustin, die altijd het huidige hybride model met goedkopere Europese vluchten en de langeafstandsvluchten naar Afrika verdedigde, zou maandag vervangen worden. Uit ongenoegen lanceerden de werknemers van Brussels Airlines reeds een internetpetitie voor Gustin.

Diverse media schrijven dat Brussels Airlines wel eens snel geïntegreerd zou kunnen worden in Eurowings, het lagekostenfiliaal van Lufthansa. Mogelijk houdt het Belgische merk enkel de vluchten naar Afrika over en staan er banen op de helling.

"Het is oorverdovend stil bij Lufthansa. Daardoor is het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn voor de tewerkstelling. De geruchten voorspellen weinig goeds", zegt Anita Van Hoof van de socialistische bediendebond BBTK aan BRUZZ. "Wij willen die 3.500 jobs in Brussel behouden. Het personeel is enorm ongerust. Als er slecht nieuws komt, kunnen wij acties niet uitsluiten.""We hebben onze agenda vrijgehouden de komende dagen voor acties", zegt Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC. "We wachten de beslissing af en vragen in elk geval meer duidelijkheid van het Duitse management.

"De drie bonden trekken aan hetzelfde zeel: we zijn klaar om te staken. De ongerustheid is ontzettend groot. Er zijn in elk geval weinig goede voornemens", voegt Filip Lemberechts van de liberale ACLVB toe. "Desnoods houden we vliegtuigen aan de grond, maar we hopen vooral op een zachte landing. We hopen maandagavond een uitnodiging te krijgen voor een bijzondere ondernemingsraad."

Dinsdag komen de drie vakbonden samen. Indien nodig zullen ze zelf om een bijzondere ondernemingsraad vragen, zo vernam onze redactie bij de drie bonden. "Wij moeten klaarheid hebben over de situatie en de Belgische wetgeving moet gevolgd worden. Je kan het personeel toch geen maanden in onzekerheid houden? Dat is blijkbaar wel de nieuwe stijl van Lufthansa", besluit Van Hoof.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?