Steigenberger Grand Hotel Stefaniaplein Place Stéphanie toerisme

| Het luxueuze vijfsterrenhotel Steigenberger Wiltchers' Grand Hotel aan het Stefaniaplein.

Vakbonden spannen kort geding aan tegen ontslagen bij Brussels hotel Steigenberger

© Belga
16/10/2021

De Franstalige vakbonden FGTB en CSC hebben een zaak in kort geding aangespannen bij de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Ze strijden zo tegen 85 naakte ontslagen die het Brussels hotel Steigenberger wil doorvoeren en waarbij er geen ruimte zou zijn voor een alternatief voor de werknemers. Dat schrijft L'Echo en het nieuws wordt bevestigd aan Belga.

De vakbonden en de directie van het hotel Steigenberger hadden de procedure-Renault in gang gezet, wat gebruikelijk is bij een ontslagronde, maar na de eerste fase keren de vakbonden hun kar. Dat is eerder ongebruikelijk. In die eerste fase van de procedure-Renault worden tijdens het sociaal overleg vragen opgeworpen en alternatieven voorgesteld, maar volgens de vakbonden heeft de werkgever hier sinds het begin "de intentie om alle kamerhulpen, restaurantmedewerkers en bediendes te ontslaan en dit werk uit te besteden aan een onderaannemer", vertelt Christian Bouchat van FGTB.

Met hun zaak in kort geding willen de vakbonden ervoor zorgen dat de collectieve arbeidsovereenkomst 32bis wordt gerespecteerd. Die stelt dat het hotel haar medewerkers eerst moet proberen over te plaatsen aan dezelfde voorwaarden.

"Kunnen we collectief mensen ontslagen en later vervanging door onderaannemers, zonder hen over te plaatsen? Dat is een vraag die enkel het gerechtshof kan interpreteren", stelt Bouchat. "We willen niet meer geld, maar we willen a priori dat de mensen hun werk kunnen behouden. Voor ons kan het niet dat onze maatschappij na COVID slechter wordt dan voor COVID", verduidelijkt hij tot slot.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni