| Stakingsactie van het gemeentepersoneel en het OCMW in Elsene

Vakbonden voorzichtig positief na loonoverleg lokale besturen

KVDP
© BRUZZ
12/11/2019

Vanmiddag vond er een overleg plaats tussen Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt en de vakbonden. Die eisen al maanden een loonsverhoging voor het personeel van de Brusselse openbare ziekenhuizen en lokale besturen. “Er lijkt schot in de zaak te komen.”

Vorige week donderdag voerden zo’n 500 werknemers van de gemeentelijke besturen, de OCMW’s en de openbare ziekenhuizen actie aan het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De drie grote vakbonden eisen een loonsverhoging voor het personeel binnen deze instellingen.

Volgens de vakbonden verdienen gemeentepersoneel en OCMW-werknemers in Brussel tot 45 procent minder dan hun collega’s binnen het gewestelijke niveau. Vooral de laagste lonen moeten voor de vakbonden, die begin september nog harde acties aankondigden, omhoog.

Berekening eisen ziekenhuispersoneel

“De eisen zijn legitiem, maar de druk op het budget is hoog”, klonk het donderdag binnen de Brusselse regering, die aankondigde dat er overleg zou komen met de vakbonden. Vanmiddag kwamen de vakbonden samen met Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister Alain Maron (Ecolo) - binnen de GGC bevoegd voor Gezondheid en Welzijn - en minister-president Rudi Vervoort (PS). “Het gaat om een eerste overlegmoment in een reeks ontmoetingen”, benadrukt de woordvoerster van Clerfayt.

“Er lijkt schot in de zaak te komen. Daar komt het op neer”, zegt Maxime Nys van het ACOD na de ontmoeting met de minister. Hoeveel de eisen voor het personeel van de Iris-ziekenhuizen zullen kosten, is nog niet duidelijk, maar dat zal veranderen. “De regering gaat die berekening tegen eind november maken. Dat is een goede zaak”, aldus Nys.

"De regering heeft gevraagd wat onze prioriteiten zijn. De regering is gebonden aan een budgettair kader en een aantal cijfers over de nodige middelen ontbreekt nog", vult Rudi De Coster van het ACV aan.

Volgens Pauline Lorbat, de woordvoerster van Clerfayt, heeft de minister vandaag herhaald dat de “eisen legitiem zijn” en zal de regering bekijken in welke mate de regering kan ingaan op die herwaardering van de lonen en statuten. "De regering gaat alleszins onderzoeken hoe ze de ongelijkheden tussen de barema's van de verschillende ambtenaren kan wegwerken", zegt De Coster.

Meer duidelijkheid tegen januari

“Het lijkt de goede kant uit te gaan”, vindt vakbondsman Maxime Nys. De vakbonden berekenden dat er ongeveer 338 miljoen euro nodig is, alleen al voor de eisen van het gemeente- en OCMW-personeel. “Dat geld kan de regering natuurlijk niet zomaar vinden”, begrijpt Nys. Hij hoopt wel dat de regering het nodige extra budget kan spreiden over enkele jaren. “Onze prioriteiten zijn alleszins de laagste lonen. Die moeten dringend omhoog.”

“We hopen dat de regering tegen januari extra middelen kan vrijmaken”, aldus Nys nog. Eind januari komen de vakbonden opnieuw samen met de regering. Tegen dan moet er meer duidelijk zijn over mogelijke loonsverhogingen. "Vanaf januari gaan we elkaar ook frequenter ontmoeten", zegt De Coster.

'Lokale symbolische acties'

Of de protestacties van het personeel intussen worden verdergezet, is nog niet duidelijk. “Dat zullen de verschillende vakbonden de komende dagen intern bekijken”, aldus Nys nog. “Lokale symbolische acties zijn nog mogelijk.”

Tijdens het overleg vandaag stonden vakbondsmilitanten voor de ambtswoning van de minister-president. "We zullen zien wat onze achterban zegt", aldus De Coster, "maar we moeten het overleg een kans geven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, gemeentepersoneel, lokale besturen, vakbonden, ACOD, Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni