vastgoed immo te koop huizenprijzen te huur appartement woningprijs verkocht MacNash

| Herstel van de Brusselse vastgoedmarkt blijft voorlopig uit

Vastgoedverkoop piekt behalve in Brussel: 'Professionele investeerders aarzelen'

NAC
© BRUZZ
03/09/2020

Brussel vormt een uitzondering op de immobiliënmarkt. Waar in Vlaanderen en Wallonië de vorige maand een recordaantal vastgoedtransacties werd opgetekend, daalde de verkoop in Brussel verder. “Vooral professionele investeerders aarzelen om nu in Brussel horeca- en kantorenvastgoed te kopen”, zegt notaris Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (FedNot).

“Het herstel van de vastgoedmarkt is bezig en is fors ingezet. Dat geldt zowel voor Vlaanderen, Wallonië en zeker voor de kust, alleen niet voor Brussel”, vat notaris Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch notariaat de verkoop van immobiliën van juli, maar vooral augustus, samen. De voorbije zomermaanden waren goed voor een recordaantal transacties sinds Fednot de statistieken begon bij te houden.

Mede door de coronacrisis liep het aantal vastgoedtransacties in ons land sterk terug: in vergelijking met het jaar voordien daalde de verkoop in maart met 13 procent, in april en mei zelfs met 23,9 procent en 29,7 procent.

Juni betekende een keerpunt met 8,5 procent meer verkoop, in juli was de toename relatief beperkt, maar in augustus steeg de verkoop wél sterk: met maar liefst 14,6 procent in Vlaanderen en 15,1 procent in Wallonië. In Brussel daalde het aantal vastgoedtransacties evenwel verder, met 6,7 procent tegenover vorig jaar.

Aarzelende investeerders

“In de hoofdstad is de inhaalbeweging dus nog niet ingezet, er is zelfs nog een achteruitgang ten op zichte van vorig jaar”, zegt notaris Van Opstal. Dat heeft vooral te maken met de specifieke vastgoedmarkt in Brussel: het aandeel van de huizenmarkt is er kleiner maar ook duurder en het aandeel professionele investeerders in kantoren en horeca is er groter.

“Die professionele investeerders aarzelen om nu zulk vastgoed te kopen. De kantoormarkt in Brussel is altijd erg belangrijk geweest, maar sinds de coronacrisis is het erg onzeker geworden hoe die zal evolueren. Veel bedrijven en administraties hebben de voorbije maanden geopteerd voor thuiswerk, wat zeker ook op langere termijn gevolgen zal hebben. Daarom daalt de vraag naar kantoorruimte en kijken de professionele investeerders liever nog even de kat uit de boom.”

'Veel bedrijven hebben de voorbije maanden geopteerd voor thuiswerk, investeerders in kantoorruimte in Brussel kijken daarom liever nog even de kat uit de boom.'

Notaris Bart Van Opstal, woordvoerder FedNot

Bart Van Opstal, notaris FedNot

Minder buitenlandse toeristen

Eenzelfde tendens is voelbaar bij investeerders in vastgoed voor horeca in Brussel. “De horeca en toeristische sector moeten het voor een groot stuk hebben van internationale toeristen, maar het aantal Amerikaanse en Aziatische bezoekers is sinds de lockdown ook sterk gedaald. Dat heeft een negatieve impact op de immobiliën in die sector.”

Op de huizen- en appartementenmarkt voor privé-kopers is de aanwezigheid van groen en genoeg buitenruimte dan weer belangrijker geworden, aldus Van Opstal. “Kopers zijn vooral op zoek naar leefappartementen met ruime terrassen, een gewoon balkon volstaat niet meer. Ook is er meer vraag naar de aanwezigheid van een groene omgeving in de buurt zodat men even buiten kan. Bij veel mensen zit de lockdown nog in hun achterhoofd. Mocht die opnieuw worden ingevoerd, dan willen ze toch liever een appartement kopen waar ze comfortabel buiten kunnen zitten. In Brussel is het aanbod nieuwbouwappartementen met ruime terrassen verhoudingsgewijs ook kleiner.”

Op een stadsvlucht wijzen deze cijfers evenwel niet, aldus Van Opstal. “De verkoop van vastgoed in grotere steden in Vlaanderen en Wallonië nam de voorbije maand wél toe.”

Tweedeverblijvers kiezen voor de kust

Nog opvallend: aan de kust steeg de verkoop nog forser. “Behalve privé-eigenaars en investeerders heb je daar nog een derde groep geïnteresseerden, de tweedeverblijvers. Dat verschillende regio’s in Spanje en Frankrijk de voorbije zomer vanwege covid-19 rode zone zijn geworden, heeft hen wellicht afgeschrikt om nu iets te kopen in het buitenland. Zij kiezen dan liever voor vastgoed aan de kust.”

Ook al is op nationaal niveau de eerdere terugval door corona voor een stuk ingehaald, toch zit de vastgoedmarkt nog niet op het niveau van 2019. Als je de periode van 1 januari tot 31 augustus 2020 vergelijkt met dezelfde periode in 2019 is er daling van het aantal transacties van -6,4%. “Maar het herstel is ingezet.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, vastgoed, immokantoor, kantoorruimte, horeca

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni