| Jan Van Doren, Voka

Voka hekelt 'fors gestegen kantoorbelasting' in Brussel

© Belga
02/11/2022

De Brusselse afdeling van werkgeversorganisatie Voka klaagt aan dat de belasting op kantooroppervlakten in Stad Brussel dit jaar "fors is gestegen" en waarschuwt voor "een verhuizing van heel wat bedrijven", aldus directeur Jan Van Doren.

Momenteel krijgen Brusselse bedrijven hun belasting op de kantooroppervlakte. In 2021 bedroeg die 9,58 euro per vierkante meter, maar in 2022 is die met 77 procent gestegen naar 17 euro per vierkante meter. "Ongezien", vindt Voka. De organisatie vreest dat dit "duizenden bedrijven zal treffen, net in een periode waarin de energiecrisis en de loonkostencrisis hen ook al sterk treffen".

Uit een recente studie van de ondernemersorganisatie bleek al dat de groei van het aantal kennisgerelateerde jobs in Brussel stagneert. Dat terwijl er wel een toename is in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant.

"Stad Brussel schiet met deze beslissing in eigen voet. De fiscale regimes in gemeenten rondom Brussel zijn gunstiger dan in Brussel. Het verschil dreigt zo hoog op te lopen dat bedrijven verhuizen", waarschuwt Van Doren. "Bedrijven kiezen vaker voor de rand rond Brussel om fiscale en mobiliteitsredenen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni