Witte kassa: ‘Houding Brusselse horecafederatie onvoorstelbaar’

© PhotoNews
| Horeca in de Beenhouwersstraat.

Het verzet van de Brusselse horecafederatie tegen de witte kassa zorgt voor deloyale concurrentie. De Belgian Restaurants Association (BRA) is niet mals voor de collega’s uit de hoofdstad. Ook de federale regering krijgt een veeg uit de pan. "De boetes zijn te laag."

De witte kassa is een saga die nu al verschillende regeringen meegaat. Anno 2017 blijken nog steeds veel restaurants zonder de kassa, die het gebruik van zwart geld moet vermijden, te werken. Recent bleek nog dat 70 procent van de gecontroleerde zaken in inbreuk was op de wetgeving, al wil dat niet zeggen dat de meeste zaken frauderen. Controles komen er namelijk als er vermoedens zijn dat er iets niet klopt.

In Brussel ligt dat aantal wellicht nog hoger. De lokale horecafederatie is er immers tegen de witte kassa gekant. Horeca Brussel maant haar leden aan om de Black Box, zoals het systeem vreemd genoeg heet, niet te installeren en verwijst naar een procedure voor de Raad van State.

De BRA is niet te spreken over die houding. “Op die manier krijgen restaurateurs die het wél zuiver willen spelen oneerlijke concurrentie en geraken we er nooit”, zegt gedelegeerd bestuurder Steven Rosseel. De man kan er ook niet bij dat de gesubsidieerde Brusselse federatie aan haar leden een soort verzekering aanbiedt tegen controles op de witte kassa. “Met federale middelen kunnen ze zo het federale beleid aanvallen.”

De federale regering kreeg ook een veeg uit de pan op de persconferentie die Graydon en de BRA woensdag organiseerden. Die voert wel controles uit op het gebruik van de kassas’s, maar de boetes zijn voor restaurateurs eerder peanuts: 1.500 euro voor een eerste inbreuk, 3.000 voor een tweede en 4.500 voor een derde. “Restauranthouders rekenen dat bedrag gewoon in.” Het is dan ook niet duidelijk of de federale regering het wel ernstig meent met haar eigen wetgeving, vindt de BRA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?