'Girl' genomineerd voor César beste buitenlandse film

Girl greep naast een Oscar-nominatie, maar heeft wel een César-nominatie beet.

De film Girl van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont is geselecteerd voor de Césars in de categorie beste buitenlandse film. Een van de concurrenten van Girl is een andere Belgische film, Nos Batailles van Guillaume Senez. De Franse filmprijzen worden op vrijdag 22 februari voor de 44ste keer uitgereikt in Parijs.

Girl en Nos batailles nemen het verder op tegen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri van Martin McDonagh, Hannah van Andrea Pallaoro, Shoplifters van Hirokazu Kore-eda, Cafarnaúm van Nadine Labaki en Cold War van Pawel Pawlikowski. Die laatste drie werden dinsdag nog genomineerd voor een Oscar voor Beste niet-Engelstalige film.

De Belgische actrice Virginie Efira is dan weer twee keer genomineerd voor de Franse filmprijzen. Een eerste keer in de categorie Beste Actrice voor haar prestaties in Un amour impossible van Catherine Corsini. Andere genomineerden in die categorie zijn de andere Belgische actrice Cécile de France (Mademoiselle de Joncquières), Elodie Bouchez (Pupille), Léa Drucker (Jusqu'à la garde), Adèle Haenel (En liberté), Sandrine Kiberlain (Pupille) en Mélanie Thierry (Jusqu'à la garde).

Daarnaast maakt Efira ook kans in de categorie Beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in de film Le Grand Bain van regisseur Gilles Lellouche. In die categorie neemt ze het op tegen Leila Bekhti (Grand Bain), Isabelle Adjani (Le Monde à nous), Audrey Tautou (En Liberté) en Karin Viard (Les Chatouilles).

Le Grande Bain en Jusqu'à la garde zijn met tien nominaties de grootste kanshebbers. De filmprijzen worden op vrijdag 22 februari uitgereikt in Parijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?