Ook Maron dagvaardt federale regering voor geluidsnormen

TDN
© BRUZZ
19/12/2019

Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) zal de federale regering voor de rechtbank slepen om échte oplossingen te vragen voor het overschrijden van de geluidsnormen van vliegtuigen boven Brussel. Maron eist een effectenstudie om op basis daarvan een gefundeerd vliegbeleid uit te stippelen.

Brussels minister Maron erft het delicate dossier van zijn voorganger Céline Fremault (CDH). Het Brussels Gewest inde de voorbije jaren al meermaals miljoenensommen van de federale overheid, omdat op bepaalde vliegroutes boven de hoofdstad de geluidsnormen niet gerespecteerd werden. De federale overheid betaalt die boetes, maar voert geen structurele wijzigingen door.

“Sinds die eerste veroordeling in juli 2017 hebben we een goed wapen om nachtlawaai door vliegtuigen te bestrijden. Maar de cijfers tonen dat de situatie nog nooit zo erg is geweest. Het aantal keren dat de geluidsnormen overschreden werden dit jaar ligt veel hoger dan twee jaar terug”, bevestigt Maron donderdag aan BRUZZ.

Boetes helpen niet

Volgens de minister zijn er tussen maart en oktober al 600 excessen meer geweest dan in dezelfde periode in 2017. “Goed voor dwangsommen van in totaal ruim 6,5 miljoen euro”, aldus Maron. Omdat de boetes niet hun gewenste effect hebben, besliste de groene politicus om in januari opnieuw naar de rechter te stappen. Maron zal ook aankloppen bij Brusselse gemeenten om samen de rechtszaak aan te spannen.

“Het is ons niet om geld te doen. Dit keer zullen we concrete maatregelen eisen, zodat er eindelijk iets verandert voor de Brusselaar", laat de Brusselse minister optekenen. Maron gaat wel bekijken of de boetes die de federale doorstort naar Brussel anders kunnen gebruikt worden. "We zouden concrete oplossingen kunnen voorzien, zoals geluidsisolaties, maar ik wil vooral federaal in dialoog treden".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Brussel , Milieu , Justitie , geluidsnormen , Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni