Anderlecht vraagt bescherming voor kwetsbare werknemers en sans-papiers

BEELD Sans-Papiers 2 BRUZZ ACTUA 1606 BEELD Sans-Papiers 2 BRUZZ ACTUA 1606
© Kevin Van den Panhuyzen
© Kevin Van den Panhuyzen

Het OCMW en de gemeenteraad van Anderlecht roepen de federale regering op om kwetsbare werknemers en sans-papiers tijdens de coronacrisis te beschermen. "Als we geen maatregelen nemen, riskeren zij schulden en langdurige uitsluiting van de maatschappij."

De gemeenteraad nam dinsdagavond een motie aan om de federale regering aan te schrijven met het oog op extra steun voor kwetsbare Anderlechtenaren. "De sociale gevolgen van de pandemie op precaire werknemers en sans-papiers baren ons zorgen", licht burgemeester Fabrice cumps (PS) toe. "We moeten nu in actie schieten om hen te beschermen."

OCMW-voorzitter Mustapha Akouz (PS) in Anderlecht zal een vlottere toegang tot het sociaal energietarief opperen, alsook een herfinanciering voorstellen van het elektriciteits- en gasfonds. "Dat is nodig om aan armoede weerstand te bieden. Als we geen maatregelen nemen, riskeren de meest kwetsbaren schulden en langdurige uitsluiting", aldus Akouz.

Verblijfsrecht aan sans-papiers

Daarnaast zal het OCMW van Anderlecht de federale overheid vragen om de integratietegemoetkoming voor 90 procent voor eigen rekening te nemen. Vandaag is dat 70 procent. Tot slot lanceert de gemeente het idee om zo lang de beperkende maatregelen van kracht zijn automatisch een uitzonderlijke premie toe te kennen aan sociale huurders.

Ook voor de regularisatie van sans-papiers breekt de gemeente een lans. "Door de coronacrisis als een uitzonderlijke omstandigheid te erkennen, kan er op basis van duidelijke en objectieve criteria een verblijfsrecht toegekend worden aan sans-papiers op ons grondgebied", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Bruxelles dans votre boîte mail?