98 besmettingen met apenpokkenvirus vastgesteld in Brussel

© Marc Van Ranst via Twitter

In België zijn er tot nog toe 331 bevestigde en één waarschijnlijk geval van apenpokken geregistreerd. Dat meldt het gezondheidsinstituut Sciensano dinsdag. Vorige week was er nog sprake van 224 besmettingen.

Het gaat om 98 patiënten in Brussel, 179 in Vlaanderen en 35 in Wallonië. Alle gevallen zijn mannen tussen 20 en 65 jaar oud. Zo goed als alle patiënten hadden last van huiduitslag. Andere symptomen waren koorts, opgezwollen lymfeklieren of een algemeen onwel zijn.

Tot nu toe kwam de ziekte vooral voor in beboste delen van Centraal- en West-Afrika, met sporadisch gevallen in andere landen, gelinkt aan een reis naar die gebieden. Sinds begin mei van dit jaar verspreidt de ziekte zich echter in Europa en daarbuiten, waarbij besmettingen vooral voorkomen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen, maar niet uitsluitend.

Sinds vorige week kunnen zorgverleners en personen die een onbeschermd hoogrisicocontact hadden met een besmette persoon, zich laten vaccineren tegen de ziekte.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?