Aantal besmettingen stijgt licht in Brussel, testbus vangt terugkerende reizigers op

© Belgaimage
| Een jonge man krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum aan de Heizel.
Updated: 30-07-2021 - 10:14

Tussen 25 en 31 juli werden dagelijks gemiddeld 1.418 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld in België. Dat is een daling met 4 procent op weekbasis. In Brussel stijgt het aantal besmettingen wel licht. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Dit artikel wordt dagelijks bijgewerkt.

In diezelfde periode werden elke dag gemiddeld 55.285 tests afgenomen. Dat is een daling met 25 procent ten opzichte van een week eerder. De positiviteitsratio stijgt licht tot 2,9 procent.

In die week overlijden 13 mensen aan corona en worden dagelijks gemiddeld ruim 32 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een stijging met 22 procent op weekbasis.

Er liggen momenteel 317 Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 96 op de afdeling intensieve zorg. Meer dan 7.9 mensen - dat is 57,6 procent - zijn volledig gevaccineerd. 69,4 procent kreeg minstens één prik.

Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum en bekomt even in de relaxatieruimte
© Belgaimage
| Een jonge vrouw kreeg een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum en bekomt even in de relaxatieruimte.

De hoge vaccinatiegraad in ons land is niet echt te danken aan de Brusselse vaccinatiecijfers, waar de bereidheid om een coronaprikje te laten zetten lager ligt dan in de andere regio's. In het Gewest zijn inmiddels een kleine 589,9 mensen voor het eerst ingeënt. Daarmee ontving 61 procent van de volwassen Brusselaars een eerste prik.

Zo'n 509.400 Brusselaars kregen ook al een tweede dosis, dat is 54 procent van de volwassen bevolking. Intussen kunnen alle 12-plussers zich inschrijven voor een vaccin in de Brusselse vaccinatiecentra. In Vlaanderen en Wallonië hebben respectievelijk 90 en 78 procent van de volwassenen al een eerste prik gehad, in Duitstalig België 73 procent.

De verschillen tussen de regio's zijn volgens Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) onder meer te verklaren door het feit dat Brussel ook veel Vlamingen en Walen ingeënt heeft, en doordat de bevolking in Brussel jonger is. Ook de vaccinatiebereidheid lijkt lager te zijn, vooral bij de grootste bevolkingsgroep in Brussel: de jongeren. Er dreigt zelfs een overschot aan vaccins. Die worden verzameld in een federale stock.

Brusselse situatie

Net zoals in de rest van het land, stijgen ook de besmettingscijfers in Brussel. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners bedroeg 275 op 30 juli tegenover 232 op 23 juli. Ook de positiviteitsratio stijgt, en gaat van 2,6 procent op 23 juli naar 3,7 procent op 30 juli.

Dit houdt volgens de Gemeenschappelijke Gemeenschappscommissie verband met terugkerende reizigers. Om dit op te kunnen vangen, werd de testcapaciteit opgetrokken tot het maximum, werd de follow-up van besmette personen door veldwerkers versterkt en staat er sinds 30 juli een speciaal voor tests gecharterde bus geparkeerd aan het Zuidstation.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen: van 80 op 23 juli naar 103 op 29 juli. Het aantal patiënten op intensieve zorgen in de Brusselse ziekenhuizen blijft relatief stabiel: op 29 juli waren het er 35, tegenover 33 op 23 juli.

Op gemeentelijk niveau werden relatief de meeste besmettingen de voorbije twee weken in Brussel Stad vastgesteld, met een gemiddelde van 470 besmettingen per 100.000 inwoners. Daarna volgen Schaarbeek (336) en Ukkel (302).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?