Al 17 gevallen van apenpokken in België

MW
© Belga - BRUZZ
05/06/2022

De verspreiding van het apenpokkenvirus lijkt te versnellen. Sinds midden mei tot 2 juni werden er 780 gevallen bevestigd in 27 landen, zo zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zondag. België telt 17 gevallen, volgens Sciensano, waarvan 5 in het Brusselse gewest.

De meeste gevallen werden vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk (207), gevolgd door Spanje (156) en Portugal (138). Wereldwijd gaat het om een verdrievoudiging op een week tijd, want vorige zondag was er nog sprake van 257 bevestigde gevallen.

5 Brusselse gevallen

Voor België meldt de WHO 12 besmettingen, maar dat aantal is intussen opgelopen tot 17, zo zei het gezondheidsinstituut Sciensano vrijdag. In Brussel zijn 5 gevallen bekend. Voor de personen voor wie de informatie beschikbaar is (n=16) gaat het momenteel enkel om MSM. Dat zijn besmettingen bij mannen die seksuele contacten hebben met mannen.

De apenpokken zijn verwant aan de pokken, die wereldwijd elk jaar miljoenen slachtoffers eisten voor ze in 1980 werden uitgeroeid. De apenpokken zijn echter veel minder ernstig en de meeste mensen herstellen binnen drie tot vier weken. Het virus wordt overgedragen via nauwe contacten. De eerste symptomen zijn hoge koorts, gezwollen lymfeklieren en waterpokkenachtige huiduitslag.

Volgens de WHO tonen de eerste analyses aan dat de apenpokken die in Europa en andere niet-endemische landen - dat zijn landen waar de ziekte normaal niet voorkomt - behoren tot de West-Afrikaanse stam.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni