Een zelftest om te achterhalen of je mogelijk besmet bent met het coronavirus en de ziekte Covid-19
© Belgaimage | Een sneltest, om te achterhalen of je mogelijk besmet bent met het coronavirus.

Besmettingscijfers liggen momenteel lager in Brussel: 'We blijven aandachtig'

© Belga
28/06/2022

De besmettingscijfers zijn in het hele land opnieuw aan het stijgen. In het Brusselse is dat ook zo, al ligt het aantal positieve gevallen wel nog lager tegenover de rest van het land. "We blijven aandachtig, maar zijn nog niet ongerust", zeggen Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, en Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) dinsdag op een online persconferentie.

De incidentiegraad in Brussel bedroeg dinsdagochtend 410 besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen. In de afgelopen 7 dagen werden er 12.000 tests afgenomen met een positiviteitsgraad van 20,6 procent ofwel één op de vijf personen die besmet is. Dat ligt wel lager dan de 26 procent op nationaal vlak.

"In Brussel worden meer mensen getest, met name ook veel reizigers die op vakantie vertrekken. We zien dat 40 tot 50 procent van de mensen met symptomen uiteindelijk positief blijkt."

De r-waarde in Brussel ligt op 1,2, boven de grenswaarde 1, wat betekent dat het virus zich vermenigvuldigt. Mogelijk stabiliseert die r-waarde zich wel in de komende dagen. De situatie in de ziekenhuizen blijft onder controle. Op intensieve zorgen liggen momenteel 11 COVID-patiënten, wat gelijk is aan 4 procent van de capaciteit. Er waren twee sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen.

De meeste besmettingen bevinden zich in de leeftijdscategorie van 30 tot 60 jaar. Bij twintigers en tieners zijn er besmettingen, maar dat aantal stijgt mogelijk opnieuw na afloop van de examens.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie