Betalende tests vanaf donderdag mogelijk in twee gewestelijke testcentra

SDS
© BRUZZ
25/11/2020

Er is momenteel veel ongebruikte testcapaciteit in het Brussels gewest. Vanaf donderdag kunnen Brusselaars daarom in de testcentra Pacheco en Molenbeek terecht voor een coronatest die niet vergoed wordt door de ziekteverzekering, om naar het buitenland te reizen bijvoorbeeld.

Dat meldt Inge Neven, hoofd van de gewestelijke Gezondheidsinspectie, aan BRUZZ.

De testcapaciteit in Brussel is momenteel veel groter dan deze zomer, maar tegelijk willen veel minder mensen zich laten testen. Dagelijks zijn minimaal 9.000 tests mogelijk, maar over de laatste zeven dagen lieten zich gemiddeld slechts 2.300 mensen testen, laat Neven weten.

De twee testcentra waar mensen vanaf donderdag dan ook terecht zullen kunnen voor betalende tests liggen aan de Pachecolaan in Brussel-Stad en in de sportzaal Heyvaert in Molenbeek. De optie is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld binnenkort naar een land vertrekken dat van inkomende reizigers een negatief testresultaat vereist. Deze tests worden niet vergoed door de ziekteverzekering en worden aangerekend aan een bedrag van 46,81 euro. Geïnteresseerden moeten online reserveren.

'Enkel als het echt moet'

Toch wil Neven de betalende tests, die mensen ook in de aanloop naar familiebijeenkomsten of reisjes naar het buitenland zouden kunnen overwegen, zeker niet promoten. "Wie een test laat doen en dan drie dagen moet wachten op het resultaat, kan in de tussentijd besmet zijn. Als de overheid met aandrang vraagt om tijdens de feestdagen niet in grote groep samen te komen, hoop ik dat mensen daarop ingaan."

"Momenteel is er voldoende testcapaciteit, maar we willen natuurlijk dat die capaciteit prioritair beschikbaar blijft om de pandemie in te dammen." Pas sinds vorige week worden asymptomatische personen met hoogrisicocontacten en Brussels zorgpersoneel opnieuw getest, net zoals personen met symptomen van het coronavirus.

"We bieden de betalende tests aan als een service, omdat we weten dat een aantal mensen bijvoorbeeld ook echt naar het buitenland moeten", zegt Neven. "Maar we willen dergelijke tests zeker niet aanmoedigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni