Brusselaar kan niet op federale reservelijst voor vaccins: 'Werken met eigen systeem'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 6 april 2021
Updated: 06-04-2021 - 18:06

Vanaf dinsdag kunnen Vlamingen en Walen zich op het federale QVAX-systeem aanmelden om zich last-minute te laten inenten met resterende vaccindoses. Ook enkele Brusselaars zetten zich op de reservelijst, maar een uitnodiging hoeven zij niet te verwachten. Het Gewest hanteert een eigen systeem. "En dat werkt goed, dus we veranderen niet."

Er is dinsdag een stormloop op het online platform QVAX. Omstreeks 13 uur stonden zo'n 260.000 Vlamingen in de wacht om zich voor een reservevaccin aan te melden. De wachttijden bedragen meer dan een uur. Het doel van QVAX is om geen beschikbare vaccins te verliezen. Wie niet opdaagt voor zijn prikje, verliest zijn dosis aan iemand op de wachtlijst. De vaccinatiecentra volgen wel de volgorde van de voorrangsgroepen.

Brussel besliste QVAX links te laten liggen, maar toch zijn enkele Brusselaars erin geslaagd zich dinsdag in te schrijven op het platform. Al zal dat een maat voor niets zijn, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie aan BRUZZ. "We gaan het sowieso niet gebruiken. Ons eigen systeem werkt goed. Daarom gaan we niet overschakelen naar QVAX."

20210406_QVAX_RESERVELIJST_VACCIN
© Photo News
| Heel wat mensen stonden dinsdag in de wachtrij voor de reservelijst.

Intussen aanvaardt de QVAX-website geen Brusselse inschrijvingen meer, maar word je doorverwezen naar het callcenter. Sinds begin maart kunnen Brusselaars zich telefonisch inschrijven om overgebleven dosissen in ontvangst te nemen. "Voorlopig geldt dat voor alle 64-plussers. Ofwel schrijven zij zich in voor een openstaand slot bij een vaccinatiecentrum, ofwel zetten ze zich op een wachtlijst", aldus Neven.

De Brusselaar geeft een dag op en wordt last-minute opgebeld om zich te laten vaccineren als er doorheen de dag een afmelding is geweest. "Dat systeem werkt goed, want onze slots worden vrij goed ingevuld", zegt Neven. Binnenkort schakelt het Brussels Gewest over op zijn eigen reservatieplatform Doctena. "Daar zal ook een reservelijst opgenomen zijn. Vermoedelijk in combinatie met ons callcenter."

20210317 1745 Zoom Inge Neven

Deze week zijn 43.000 vaccins voorzien. Volgende week zullen dat er door een kleinere levering 38.000 zijn. Maar in de Paasvakantie lukt het niet zo goed om alle slots in de vaccinatiecentra gevuld te krijgen, merkt Neven op. Vooral het wantrouwen in AstraZeneca speelt een rol, na berichten over mogelijke gevallen van tromboses door het vaccin.

Neven benadrukt dat ook het vaccin van AstraZeneca heel goede bescherming levert tegen het coronavirus. "De voordelen van vaccinatie wegen enorm op tegen de mogelijke bijwerkingen, die je met elk soort medicijn kan hebben. Daarom ook een oproep aan de Brusselaars ouder dan 64 om zich in te schrijven voor onze wachtlijsten, zodat er geen slots verloren gaan."

Via het nummer 02 214 19 19 - bereikbaar tijdens de werkuren - kan je zo last-minute nog een vaccin krijgen. Ook mensen met een zekere comorbiditeit zullen zich op die wachtlijst kunnen zetten. Wie risicopatiënt is, kan vanaf donderdag via de websites mijngezondheid.belgie.be of via myhealthviewer.be kijken of die in aanmerking komt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?