Last minute vaccins binnenkort beschikbaar via Doctena

© Belga Image
| De eerste vaccins van Pfizer/BioNTech (archiefbeeld).

Vanaf dinsdag kan wie zich registreert via het federale QVAX-systeem gebruik maken van resterende vaccindoses. Maar in Brussel zal dat via het eigen Doctenaplatform gebeuren, waardoor de Brusselaars die op de wachtlijst willen staan nog even zullen moeten wachten.

De Task Force Vaccinatie kondigde afgelopen zaterdag aan dat wie wil, zich vanaf dinsdag kan registreren in het QVAX-systeem voor vaccins die niet zijn toegediend. Het gaat om vaccins voor mensen van boven de achttien jaar. De vaccinatiecentra volgen wel de volgorde van de voorrangsgroepen. Dus wie niet tot een voorrangsgroep behoort zal zich wel kunnen inschrijven maar de kans is eerder klein dat hij of zij wordt opgeroepen.

Geen Qvax

In het Brusselse Gewest zal het QVAX-systeem niet worden gebruikt. Dat zegt de Brusselse minister voor Gezondheid, Alain Maron (Ecolo) zaterdag aan BX1. De registraties om op het laatste moment van een ongebruikt vaccin te kunnen genieten, zullen via het Doctena-systeem gebeuren.

Doctena is het bedrijf waarmee het Gewest deze week een contract heeft gesloten ter vervanging van zijn omstreden voorganger, Doclr, na talrijke bugs. Doctena wordt door sommige huisartsen nu al gebruikt als platform om afspraken te maken.

"Brussel heeft een contract gesloten met het bedrijf Doctena, zodat de inschrijvingen in de centra niet langer via het Doclr-systeem verlopen. Doctena zal een last minute functie omvatten voor vacccinaties," vertelt minister Maron deze zaterdag. Het nieuwe systeem zou half april operationeel moeten zijn.

De Brusselse minister van Volksgezondheid herinnert er ook aan dat mensen uit de voorrangsgroepen die geen uitnodiging hebben ontvangen zich via het call-center kunnen inschrijven. Dit systeem zorgt ervoor dat de vaccinatiecentra de slots efficiënt kunnen opvullen.

Daarnaast heeft Brussel op dit moment al een wachtlijstsysteem voor mensen met een zekere comorbiditeit. Die lijsten kwamen tot stand via de medisch coördinator van de centra en de zone-artsen. Ook 60-plussers kunnen zich op de wachtlijst voor resterende dosissen laten zetten. 65-plussers worden nu al gevaccineerd.

Wie is risicopatiënt?

Op de persconferentie van de Task Force vaccinatie is ook nog gebleken dat elke burger vanaf donderdag 8 april via mijngezondheid.belgie.be of via myhealthviewer.be kan nagaan of hij of zij aangeduid is als risicopatiënt en dus eerder uitgenodigd zal worden om zich te laten vaccineren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?