Brusselaars die kiezen voor vaccin krijgen ook gratis PCR-test

Versoepeling van de coronamaatregelen: sinds 8 mei 2021 mogen cafés en restaurants hun terrassen opnieuw plaatsen Versoepeling van de coronamaatregelen: sinds 8 mei 2021 mogen cafés en restaurants hun terrassen opnieuw plaatsen
© PhotoNews
| Het terras van Café Belga in Elsene
© PhotoNews
| Het terras van Café Belga in Elsene

Brusselaars die zich in de komende weken laten vaccineren, krijgen na hun eerste en/of tweede dosis een gratis PCR-test. Op die manier kunnen zij na de invoering van de coronapas toch nog, bijvoorbeeld, op restaurant gaan terwijl ze nog niet volledig beschermd zijn door het vaccin. Dat moet het vaccin aantrekkelijker maken.

De Brusselse regering wil vanaf begin oktober het Covid Safe Ticket (CST) invoeren voor personen vanaf 16 jaar in de horeca, de discotheken, sport- en fitnesscentra, op handelsbeurzen en congressen en in de cultuursector. Bij massa-evenementen en in de woonzorgcentra geldt de maatregel voor iedereen van 12 jaar en ouder. Mensen die niet gevaccineerd zijn moeten aan de ingang een negatief testresultaat kunnen voorleggen.

Wie zich volledig heeft laten vaccineren moet na de prik toch nog twee weken wachten om volledig veilig het CST te gebruiken. Om die periode na vaccinatie te overbruggen, krijgen de Brusselaars een gratis PCR-test.

Nog geen coronapas-effect in vaccinatiecampagne

Wie zich laat vaccineren met het Johnson & Johnson-vaccin waar maar één dosis van nodig is krijgt één gratis test. Wie twee dosissen nodig heeft van het mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna krijgt zowel na de eerste als tweede prik een gratis test. Op die manier krijgen zij de kans om in de "wachtperiode" toch nog zonder zorgen naar een evenement of op restaurant te gaan. De maatregel geldt tot eind oktober.

Sinds de bekendmaking van de uitbreiding van de coronapas is er "nog geen Covid Safe Ticket-effect in de Brusselse vaccinaties," meldt Neven. "We willen de CST invoeren als een beheersmaatregel om het risico te beperken. De eerste intentie is om het leven zo normaal mogelijk te houden. We zien er vandaag nog niet de effecten van. Ik zeg wel "nog niet" en hoop dat het nog zal komen," stelt ze.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?