PCR-test naar covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus

| PCR-test naar Covid-19. Het Brussels gewest wil tegen eind deze week ook Triple-Gene PCR-testen uitvoeren om varianten op te sporen.

Brusselse labo's gaan meer testen op Braziliaanse variant

EC
© BRUZZ
17/02/2021
Updated: 18/02/2021 11.16u

Twee van de zes bevestigde besmettingen in ons land met de Braziliaanse coronavariant komen uit Brussel. Een derde persoon raakte besmet op een school in Sint-Lambrechts-Woluwe. De Brusselse gezondheidsinspectie spoort nu alle contacten van die personen op. Ze wil hen sneller testen met een nieuw soort PCR-test.

Dat bevestigt Inge Neven van de gezondheidsinspectie aan BRUZZ. “Op dit moment zijn er twee bevestigde gevallen in Brussel en onderzoeken we nog een vijftal verdachte stalen”, zegt Neven.

De Braziliaanse variant van het coronavirus is een mutatie van het ‘gekende’ coronavirus. Net als bij de Zuid-Afrikaanse variant zullen antistoffen dit gemuteerde virus minder goed herkennen. Dat wil zeggen dat iemand die al besmet is geweest met het coronavirus, niet noodzakelijk beschermd is tegen deze Braziliaanse mutant. Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat we op dit moment eigenlijk nog weinig weten over de Braziliaanse indringer.

“We hebben nog onvoldoende gegevens over de besmettelijkheid van dit virus. Onze immuniteit zal deels verminderen bij de Braziliaanse variant, maar dat wil niet zeggen dat die immuniteit onvoldoende wordt of dat onze vaccins niet zouden werken. Misschien raak je nog wel besmet, maar beland je niet meer in het ziekenhuis. Op dit moment hebben nog te weinig data over de werkzaamheid van het vaccin tegen deze variant”, zegt Van Gucht, “maar meer data zou willen zeggen dat we meer onzekerheid toelaten. Dat kunnen we nu missen als kiespijn.”

Twee aparte gevallen

Een onzekere factor kan het verloop van de vaccinatiestrategie namelijk in de war sturen. Op dit moment heeft Brussel weet van twee bevestigde Braziliaanse coronavarianten in het hele Gewest: één in Anderlecht, die al eind januari was ontdekt, en één in Watermaal-Bosvoorde, ontdekt op 8 februari.

“De persoon uit Watermaal-Bosvoorde is besmet geraakt via zijn familie. Nu moeten we dus verder kijken of we bij die mensen een link kunnen vinden met andere Braziliaanse gevallen in ons land”, zegt Neven. De persoon uit Anderlecht was wel in contact geweest met iemand die naar Brazilië was afgereisd in de loop van december. Alle contacten van beide gevallen worden nu opgespoord en getest. “Ook de laagrisicocontacten”, zegt Neven.

'De Braziliaanse variant is een goede illustratie van hoe snel deze virussen de wereld rondgaan. Wat mij betreft, blijft de eerste regel: ga niet op reis'

Steven Van Gucht, viroloog Sciensano

Steven Van Gucht, hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano

Ze willen daarvoor een nieuwe Triple-Gene PCR-test gebruiken. Die test kan sneller dan een gewone neuswisser nagaan of er sprake is van een aparte coronavariant. Tegen eind deze week wil Neven dat de Brusselse labo’s met die nieuwe PCR-test aan de slag gaan, al zal dat in eerste instantie enkel voor verdachte gevallen zijn. Op dit moment wordt die speciale Triple-Gene PCR-test enkel aan de universiteiten van Leuven en Antwerpen gebruikt.

Verder onderzoekt de Brusselse gezondheidsinspectie nog één politieagent die werkzaam is in de zone Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel. Daar zijn al drie collega's besmet met de Braziliaanse variant. Een vierde geval gaat over een leerling uit Wezenbeek-Oppem, die besmet raakte via een leerkracht op een school in Sint-Lambrechts-Woluwe. “De hele klas is twee weken geleden al volledig getest”, zegt Neven daarover.

De vier gevallen zijn dus onderling niet allemaal te linken en circuleren al zeker twee weken. In De Standaard zegt viroloog Piet Maes (KU Leuven) woensdag daarom dat de Braziliaanse variant wellicht al verder verspreid is in ons land dan die zes enkele gevallen doen vermoeden.

17 uitbraken met varianten

Brussel neemt zelf nog geen bijkomende acties, behalve de bredere teststrategie. Volgens viroloog Van Gucht is dat ook nog niet nodig. “Je moet uiteraard attent zijn, maar onze federale maatregelen zijn in principe niet variant-afhankelijk”, zegt hij. “Elk coronavirus beschouwen we als een probleem dat we zo snel mogelijk willen detecteren en waarvan we de verspreiding willen inperken.”

Van Gucht ziet de Braziliaanse variant vooral als een extra onzekerheid. “Het is een goede illustratie van hoe snel deze virussen de wereld rondgaan. Wat mij betreft, blijft de eerste regel: ga niet op reis. Wie het toch doet voor heel essentiële zaken, moet strikt opgevolgd worden in isolatie achteraf.”

De gezondheidsinspectie heeft de contactopsporing al sinds midden januari versterkt bij personen die een hoge virale lading of een ontbrekend S-gen vertonen. Dat zijn allebei indicaties van een buitenlandse coronavariant. Er zijn toen 13 aparte veldagenten voor ingezet. De verstrengde aanpak leidde in de eerste week van februari tot de opsporing van 75 uitbraken in verschillende zorginstellingen, rusthuizen, bedrijven of scholen. Daarbij werd meteen een isolatieprocedure opgestart. Bij zeventien van de uitbraken wordt vermoed dat het om een variant gaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, braziliaanse coronavariant, Inge Neven, teststrategie, PCR-test, coronatest, steven van gucht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni