Daar is de derde prik: vanaf 11 oktober krijgen 85-plussers hun uitnodiging

© PhotoNews
| Het vaccinatiecentrum in Sint-Pieters Woluwe is één van de vier open centra in het gewest.

Brusselse 85-plussers mogen vanaf 11 oktober een uitnodiging voor een derde coronavaccin verwachten. Een week later vertrekken de uitnodigingen voor de jongere senioren, tot alle 65-plussers aan de beurt zijn. Dat laat het kabinet van Brussels minister van Gezondheid Alain Maron weten. De verschillende ministers van Volksgezondheid hebben deze woensdag een akkoord bereikt over de precieze uitrol van de boostervaccinatie van 65-plussers.

Vorige week besliste de IMC Volksgezondheid al dat naast de bewoners van de woonzorgcentra en de mensen met een zwakkere immuniteit ook alle 65-plussers een boostervaccin zouden krijgen. De ministers volgen daarmee een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad. Bedoeling is om de immuniteit bij de betrokken doelgroep op die manier extra te beschermen. Eerst komen de 85-plussers aan de beurt.

In Brussel vertrekken de eerste uitnodigingen voor 85-plussers vanaf 11 oktober, zegt woordvoerder Nicolas Roelens van Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo). "Op voorwaarde dat die mensen minstens vier maanden geleden een tweede vaccindosis van AstraZeneca of een enige dosis van Johnson & Johnson kregen, of minstens zes maanden geleden een tweede prik van Pfizer of Moderna", verduidelijkt Roelens.

Die uitrol is woensdag afgesproken door de verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land. De boosterprik zal altijd gebeuren met een mRNA-vaccin, dus met Pfizer of Moderna.

Vanaf 18 oktober vertrekken de uitnodigingen voor de jongere 65-plussers in Brussel. "Dat zal progressief gebeuren", aldus Roelens.

160.000 Brusselaars

In totaal komen 160.000 personen in aanmerking voor een derde dosis van het coronavaccin in Brussel.

Behalve de 65-plussers wordt ook aan patiënten en oudere bewoners van assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, psychogeriatrische voorzieningen en psychiatrische verzorgingstehuizen een boostervaccin aangeboden. Ook mensen met het syndroom van Down - dus ook jonger dan 65 jaar - zijn toegevoegd aan de groep van immunogecompromitteerden. Studies tonen immers aan dat zij een beperktere immuniteitsrespons hebben en dus een derde dosis zouden moeten krijgen. De Brusselaars met verminderde immuniteit worden op dit moment al uitgenodigd voor hun derde prik.

Voor de planning van de Brusselse vaccinatiecentra verandert er niets, verduidelijkt Roelens. De vier bestaande vaccinatiecentra van Pacheco, Molenbeek, Vorst en Sint-Pieters-Woluwe blijven zeker tot het einde van dit jaar open. "De capaciteit van de vier vaccinatiecentra die nog open zijn, in combinatie met alle gedecentraliseerde acties, moet zeker volstaan om alle betrokken personen te vaccineren", zegt Nicolas Roelens.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?