| De eerste uitnodigingen voor de boosterprik worden verstuurd.

De ministers van Volksgezondheid zijn het zaterdag eens geworden over de strategie voor het toedienen van de boosterprik aan de volledige bevolking. De uitnodigingen worden al in de komende dagen verstuurd, op basis van de tijd die verstreken is sinds de eerste vaccinatiecyclus en de leeftijd van de betrokkenen.

De volwassen bevolking zal vanaf begin december uitgenodigd worden voor een booster met een mRNA-vaccin. De Taskforce Vaccinatie kijkt hierbij naar de vorige vaccins én de leeftijd.

Voor het Janssen-vaccin geldt een wachtperiode van minstens twee maanden, voor het vaccin van Astrazeneca minstens vier maanden en voor Pfizer en Moderna minstens zes maanden.

De 65-plussers, mensen met een lage immuniteit en het zorgpersoneel mochten al een derde prik krijgen. Goed voor 1,4 miljoen toegediende boosters.

Er zal de komende weken geleidelijk aan in de leeftijdspiramide worden afgedaald. Er zijn in principe voldoende vaccins voorradig. 4,5 miljoe mensen komen in aanmerking voor een boosterprik.

Het Bruvax-platform wordt maandag aangepast om de boostercampagne uit te rollen. Elk gewest zal zijn capaciteit opvoeren om tegen december 530.000 toegediende doses per week te bereiken: 50.000 in Brussel, 300.000 in Vlaanderen, 170.000 in Wallonië en 3.300 in Duitstalig België.

Bij de taskforce Vaccinatie heeft men ook een inschatting proberen maken van het verloop van de boostercampagne. De piek zou in januari moeten liggen, omdat zes maand eerder de meeste Belgen een tweede prik hebben gekregen.

Voor de vaccinatiecentra wordt die boostercampagne wel een hele uitdaging omdat het moeilijk in te schatten is hoeveel mensen die derde prik zullen laten toedienen, en hoe snel. Er zijn aan de ene kant veel gevaccineerden die snel een derde prik willen, omdat de efficiëntie van het vaccin na zes maand vrij snel terugloopt. Maar het is nooit zeker of alle gevaccineerden ook die derde prik willen. In Brussel komt daar bij dat nog heel wat mensen helemaal niet gevaccineerd zijn.

Geen prioritaire groepen

Er komen geen prioritaire groepen voor deze boostercampagne. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reageerde ontgoocheld. Hij vindt dat leerkrachten voorrang moeten krijgen bij het krijgen van het derde vaccin. Volgens de voorzitter van de Interministeriële conferentie gezondheid, Waals minister Christie Morreale (PS), is het advies van de Hoge Raad voor de Gezondheid gevolgd.

Wel wordt bekeken of bepaalde sectoren via de bedrijfsarts het proces kunnen versnellen, maar dat hangt af van de beschikbare vaccins. Hierover moet nog een overleg tussen gemeenschappen en gewesten worden georganiseerd.

Op die manier zouden leerkrachten toch sneller gevaccineerd kunnen worden, als de Vlaamse gemeenschap dat zelf organiseert, zei minister van Gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) tijdens het middagjournaal.

De regering wil ook met een wetswijziging apothekers toelaten om het boostervaccin toe te dienen. Voor wie jonger is dan 18 jaar komt er voorlopig geen boosterprik. Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft daarvoor immers nog geen toestemming gegeven.

De boostercampagne moet in maart zijn afgerond.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni