Duizenden Vlamingen en Walen liegen over postcode en krijgen vaccin in Brussel

GR
© BRUZZ
17/05/2021
Updated: 17/05/2021 17.32u

Door met opzet een foute postcode in te geven tijdens de registratie op het aanmeldingssysteem Bruvax, hebben duizenden Vlamingen en Walen zich sneller kunnen laten vaccineren in Brussel. De Brusselse gezondheidsinspectie betreurt dit misbruik. “Er volgt vandaag wel een extra controle in de vaccinatiecentra, dus het heeft geen zin meer om je nog met een leugen te proberen inschrijven,” zegt Inge Neven.

Duizenden Vlamingen en Walen hebben zich met een leugen over hun postcode de voorbije weken sneller hebben kunnen laten vaccineren in Brussel. Dat staat te lezen op de website van VRT NWS en bevestigt ook Inge Neven aan Belga. De Brusselse gezondheidsinspectie zegt op de hoogte te zijn van het probleem en betreurt dit misbruik.

"Tijdens de registratie op het aanmeldingssysteem Bruvax werd in het begin enkel naar een rijksregisternummer en postcode gevraagd", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Die gegevens werden echter niet meer gecontroleerd, waardoor verschillende Vlamingen en Walen hiervan misbruik maakten en onterecht sneller in Brussel werden gevaccineerd."

In Brussel worden al mensen gevaccineerd uit het geboortejaar 1975 en ouder. De leeftijdsgrens ligt daardoor veel lager dan in de rest van het land, waardoor vooral jonge mensen misbruik zouden hebben gemaakt van het systeem. Neven benadrukt wel dat dit nu geen zin meer heeft. "Er volgt nu een extra controle in de vaccinatiecentra. Daar zal de identiteitskaart voortaan grondig gecheckt worden. En wie niet in Brussel woont, zal geweigerd worden.”

Tweede prik

De fraudeurs die nog een tweede prik moeten krijgen, hoeven zich alvast geen zorgen te maken. De Brusselse gezondheidsinspectie laat weten dat zij die ook zullen krijgen. Er wordt wel onderzocht of de mensen die zich met een leugen inschreven beboet kunnen worden. "Als iemand voortaan bij een identiteitscontrole tegen de lamp loopt, zullen we ook kijken of we daar verder gevolg aan kunnen geven", aldus Neven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni