© Photonews | (archiefbeeld)

Eerste 300.000 Belgen hopelijk vanaf februari gevaccineerd

NAC
03/12/2020
Updated: 03/12/2020 13.14u

Gehoopt wordt dat de eerste 300.000 Belgen vanaf februari gevaccineerd kunnen worden. Dat maakte de Interministeriële Conferentie inzake Volksgezondheid (IMC) zonet bekend op een persconferentie. Eerst worden bewoners en personeel van de Woonzorgcentra gevaccineerd.

Veel hangt nog af van de goedkeuring van de vaccins door het Europees geneesmiddelenagentschap en de beschikbaarheid van de vaccins. Zodra het vaccin van Pfizer/BioNTech wordt goedgekeurd, kan Pfizer 600.000 doses ter beschikking stellen van ons land. Dat komt neer op een vaccin voor 300.000 mensen, aangezien twee doses nodig zijn voor een vaccinatie.

“2021 kondigt zich aan als een jaar van een nieuw begin”, begon Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke hoopvol, maar hij temperde meteen ook de verwachtingen. “De vaccinatie zal in fases verlopen, niet iedereen zal meteen in aanmerking komen voor een inenting. Veel hangt af van de beschikbaarheid van de vaccins en we zullen er veel maanden mee zoet zijn.”

Op dit ogenblik is er nog geen enkel vaccin goedgekeurd door de Europese geneesmiddelenautoriteit. Dat proces is wel versneld, maar blijft noodzakelijk om te zorgen dat het vaccin werkzaam is en veilig. “We hopen dat eind 2020 of begin 2021 de goedkeuring kan gegeven worden en we het eerste vaccin ter beschikking kunnen stellen”, aldus Xavier De Cuyper van het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG)

Dat zal dus het vaccin van Pfizer /BioNtech zijn. “Als alles goed gaat, hopen we begin februari de eerste mensen te vaccineren”, aldus De Cuyper nog.

Als alles goed gaat, hopen we begin februari de eerste mensen te vaccineren.

Xavier De Cuyper, FAGG

Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, maakte al meteen duidelijk dat met de huidige timing, beperkte beschikbaarheid van vaccins en alle onzekere factoren de meerderheid van de bevolking niet gevaccineerd zal zijn voor de zomer. Daarom zal in verschillende fases gewerkt worden.

In de eerste fase worden de meest kwetsbare groepen gevaccineerd - de bewoners van de woonzorgcentra en zorginstellingen, maar ook het personeel. De tweede groep zijn de professionals van de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg, gevolgd door ander zorgpersoneel. Dit moet ervoor zorgen dat de gezondheidszorg gevrijwaard wordt bij eventuele volgende golven van de pandemie. Daarna komt de groep van alle 65-plussers en vervolgens mensen tussen 45 en 65 jaar oud met een verhoogd risico om erg ziek te worden door het coronavirus.

Vervolgens wordt de groep mensen met “maatschappelijk of economisch essentiële functies” ingeënt, maar “die details moeten de komende dagen nog verder uitgeklaard worden”, aldus Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie.

Wetend dat de eerste hoeveelheid vaccins slechts 600.000 dosissen zal bedragen en je met het zorgpersoneel zelf al aan meer dan 500.000 mensen zit, betekent dit dat je hiermee slechts een deel van de eerste vaccinatiefase kan realiseren. “We zullen ons voortdurend moeten aanpassen”, aldus Ramaekers.

De vaccins voor de gezondheidsberoepen en bewoners van woonzorgcentra zullen worden toegediend in de woonzorgcentra en de ziekenhuizen zelf. Dit zal wellicht de eerste twee maanden van het jaar in beslag nemen. Pas wanneer de inenting van de 65-plussers start, wordt er gebruik gemaakt van vaccinatiecentra. Wellicht zijn dat de gebouwen die nu als triagecentra worden ingezet. Daarna, bij de uitrol naar de brede bevolking, zullen er ook vaccins worden toegediend door de huisartsen en mogelijk ook in de scholen.

Een duidelijke vaccinatiekalender kan nog niet gegeven worden omdat er nog veel onzekere factoren zijn zoals de goedkeuring en beschikbaarheid van de vaccins. Behalve met Pfizer-BioNTech werden op 3 december contracten getekend met vier andere producenten van vaccins, waaronder behalve Pfizer-BioNTech ook nog Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Curevac en Moderna voor een groot aantal dosissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, coronavaccin, gezondheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie