EMA zet licht op groen voor aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna

© Belga
01/09/2022
Updated: 01/09/2022 15.58u

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft donderdag het licht op groen gezet voor de aangepaste coronavaccins van Pfizer en Moderna. Dat meldt het in een persbericht. Het gaat om vaccins die aangepast zijn aan de omikronsubvariant BA.1.

De vaccins kregen een toelating om te worden toegediend aan alle personen vanaf de leeftijd van twaalf jaar en dit minstens drie maanden na de vorige prik.

De zogenaamde bivalente vaccins zijn zowel werkzaam tegen het oorspronkelijke coronavirus als tegen de omikronsubvariant BA.1. Uit studies blijkt dat de vaccins een hogere immuunrespons tegen omikron opwekken dan de originele vaccins. Voor de aangepaste vaccins werden geen nieuwe bijwerkingen gemeld.

De aanbevelingen van het EMA worden nu nog doorgestuurd naar de Europese Commissie, die het licht nog formeel op groen moet zetten. Het EMA laat nog weten dat de vaccins die werden aangepast aan de omikronsubvarianten BA.4 en BA.5, die woensdag in de Verenigde Staten werden goedgekeurd, nog onder de loep worden genomen of nog een formele aanvraag moeten indienen. De eventuele goedkeuring van die vaccins zal dus pas later volgen.

Ten slotte stipt het Europees Geneesmiddelenagentschap nog aan dat ook de oorspronkelijke vaccins nog steeds effectief zijn in het voorkomen van een zwaar ziekteverloop, ziekenhuisopname en overlijden.

Boostercampagne

Ook in ons land kan de boostercampagne met de goedgekeurde vaccins binnenkort beginnen. "De vaccins zullen op tijd geleverd worden voor 12 september, wanneer de herfstcampagne van start gaat," bevestigt Gudrun Briat, woordvoerster van de Task Force Vaccinatie. Er zou genoeg stock zijn voor de 800.000 Belgen die een uitnodiging kregen. Het gaat dan om kwetsbare personen en diegenen met wie ze samenwonen, 65-plussers en zorgverstrekkers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid , coronavaccin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni