Reportage

Geprikt op school: 'Dan kunnen we zonder mondmasker les krijgen'

Eva Christiaens
© BRUZZ
16/09/2021

In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zijn nu vier op de tien leerlingen minstens een keer ingeënt. De Vlaamse Gemeenschapscommissie hoopt nog zeker tien procent te winnen via georganiseerde vaccinaties op school. Het atheneum in Koekelberg was donderdag aan de beurt. 48 leerlingen kregen er hun prik, met zin of enige tegenzin.

In de sporthal van het GO! Atheneum Unesco in Koekelberg zijn twee vaccinatiehokjes ingericht. Er staan stoelen klaar voor wie na de prik even moet rusten en een vijftigtal kinderen wachten buiten aan de deur. De eerstejaars zijn nog een beetje nerveus. “Ik ben zenuwachtig, maar ik wil het wel”, zegt Serine (12) uit het eerste middelbaar. “Ik vind het handig omdat we dan weer zonder mondmasker naar school zullen mogen en alles weer zoals vroeger kan zijn.”

In het atheneum verschilt het enthousiasme voor het vaccin van klas tot klas, vertelt directeur Pieter Buggenhout. “Er zijn klassen waar al bijna alle leerlingen gevaccineerd zijn, maar uit andere klassen weten we informeel dat het maar een kwart is”, zegt Buggenhout. Officiële cijfers heeft hij daarover niet, want scholen mogen hun leerlingen niet vragen wie al gevaccineerd is.

Brussels minister en VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) spreekt in heel Brussel over 40 procent gevaccineerde leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs. Dat is, ter vergelijking, meer dan het gewestelijke gemiddelde van 30 procent bij de tieners vanaf 12 jaar.

Vrijwillige vaccinatie van leerlingen in de Unescoschool op 16 september 2021: Serine uit het eerste leerjaar
© EC/BRUZZ | De twaalfjarige Serine is blij met haar prik. Ze wil weer les krijgen zonder mondmasker.

In Koekelberg krijgen vandaag 48 leerlingen een eerste prik. “Dat is 7 procent van onze schoolpopulatie”, zegt Buggenhout. Volgens minister Gatz bereiken de geplande vaccinaties op school gemiddeld inderdaad tien procent van de leerlingen. “We gaan met deze acties dus aan een vaccinatiegraad van 50 procent komen in het Nederlandstalig onderwijs”, zegt Gatz. “We hopen dat die nog hoger wordt in oktober, als we hier terugkomen voor een tweede dosis.”

Twijfels en fake news

“Nee, ik wil het eigenlijk niet. Maar op een dag ga ik toch verplicht worden.” De 12-jarige Dina zit met twee vriendinnen te wachten op haar beurt. “En als we gedwongen worden, zullen we misschien moeten betalen. Dat zegt mijn mama.” Dina zit in het eerste middelbaar. Ze heeft al verre verhalen opgevangen over het vaccin. “Een tante van één van mijn vriendinnen is erdoor gestorven, denk ik. Ik vind corona gewoon wat overdreven.”

Een paar jongens uit het vierde komen elkaar aanmoedigen buiten aan de sportzaal. Slechts één van hen gaat naar binnen voor een prik. “Ik wil dat zelf, maar ik ben toch zenuwachtig”, zegt Ceylan (15). Een klasgenoot zegt dat hij zich niet vandaag laat prikken omdat hij al een afspraak heeft in een vaccinatiecentrum binnenkort in oktober. Nog een andere jongen, Malik, wil het niet. “Mijn moeder zegt dat het gevaarlijk is. Iedereen zegt dat vaccinatie niet goed is”, vertelt hij.

"De leerkrachten hebben duidelijk uitgelegd wat een vaccin is. Je merkt wel dat er fake news rondgaat"

Pieter Buggenhout, directeur GO! Atheneum Koekelberg

In hun klas zijn nog niet zoveel leerlingen gevaccineerd. “Alleen de Belgen”, zegt de jongen met de afspraak in oktober. Directeur Buggenhout noemt dat een hele rare uitspraak. “98 procent van mijn leerlingen zijn Belg”, benadrukt hij. Volgens de directeur leeft er vooral in de hogere jaren meer scepsis. “Hoe ouder de leerlingen zijn, hoe meer ze weigeren. Ergens is dat begrijpelijk: als je een 16-jarige zegt wat die moet doen, dan zal die net het omgekeerde willen doen.”

Er zijn evengoed oudere leerlingen heel gedreven om zich te laten vaccineren. Amir (17) uit het vijfde middelbaar wil zeker een vaccin, ondanks tegenstand van zijn ouders. Laetitia (17) uit het zesde wil het omdat ze weer veel mensen ziet op school. “Ik had geen haast omdat ik in de zomer veel thuis was en niet zoveel mensen zag, maar ik ging het zeker nog doen”, zegt ze.

Blijven sensibiliseren

Ondertussen is Serine uit het eerste middelbaar geprikt en heel tevreden. Oskar (12) zit naast haar. “Je voelt wel een prikje, maar het was oké. Ik ben nog maar twee dagen geleden verjaard dus ik kon me niet vroeger laten vaccineren.” De 12-jarige Baptiste laat zich nu pas prikken omdat hij deze zomer nog in het buitenland zat. “Ik doe het omdat ik geen mondmasker meer wil dragen en bijna heel mijn familie al is gevaccineerd”, zegt hij. In zijn klas zijn nu 4 van de 24 leerlingen ingeënt, denkt hij.

De twijfelende Dina is na haar prik nog niet van mening veranderd. “Ik haat dit gewoon allemaal, het vaccin en corona. We worden geforceerd”, zegt ze. Haar vriendin Ceylin, ook 12 jaar, denkt er hetzelfde over.

Minister Sven Gatz (Open VLD) is in de school op dezelfde dag dat hij samen met zijn regeringscollega's de laatste knopen over de Brusselse coronapas heeft doorgehakt. "We hopen dat die voor wat psychologische druk kan zorgen", zegt hij, al geldt het Covid Safe Ticket pas vanaf 16 jaar.

20210916_vaccinatie leerlingen GO! Atheneum Unesco in Koekelberg
© EC/BRUZZ | In totaal kregen 48 leerlingen donderdag een eerste vaccin op school.

Directeur Buggenhout legt uit dat de school de voorbije weken al veel heeft gesensibiliseerd, zowel in de lessen wetenschap als levensbeschouwing. “De leerkrachten hebben duidelijk uitgelegd wat een vaccin is en hoe dat werkt”, vertelt hij. “Je merkt wel dat er wat fake news rondgaat. Dan is het heel belangrijk om in dialoog te gaan.” Op 7 oktober komt het vaccinatieteam terug voor de tweede dosissen. Dan kunnen leerlingen zich nog altijd aanmelden voor een eerste prik.

Tussen nu en eind oktober zal de Vlaamse Gemeenschapscommissie in meer dan twintig secundaire scholen leerlingen vaccineren. Het Franstalig onderwijs voorziet gelijkaardige acties.

De Brusselse overheid benadrukt dat de vaccinaties op scholen als bedoeling hebben om te vermijden dat er weer klassen of scholen moeten sluiten. Dat risico bestaat als de coronabesmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen. Gevaccineerde leerlingen moeten, als ze negatief testen, niet in quarantaine na een risicocontact.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Gezondheid, Onderwijs, vaccinatie scholen, vaccinatie tieners, Brusselse vaccinatiecampagne, Sven Gatz, secundair onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni