20 mei 2021: coronacrisimanager Inge Neven bij de opening van een vaccinatiecentrum in de Groenstraat in Sint-Joost-ten-Node
© PhotoNews | Inge Neven, coronacrisismanager bij de Brusselse gezondheidsinspectie.

Inge Neven waarschuwt: ‘Als vaccinatie niet betert, zullen we klassen moeten sluiten’

Eva Christiaens
© BRUZZ
31/08/2021

Vorige week zijn er in Brussel 10.500 eerste vaccinprikken gezet. Dat zijn er meer dan een week eerder, maar nog niet genoeg om tegen eind oktober een vaccinatiegraad van 60 procent te behalen. De gezondheidsinspectie waarschuwt: “We moeten vermijden dat we in een situatie komen zoals vorig jaar, waarbij we klassen moeten sluiten.”

Dat heeft coronacrisismanager Inge Neven van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) dinsdag gezegd. “Als de vaccinatie niet betert, ben ik ervan overtuigd dat we in oktober weer tot bijna de helft van de klassen zullen moeten sluiten”, aldus Neven. “Dat was de realiteit van vorig jaar. Ik denk niet dat de kinderen of hun ouders dat opnieuw willen. We willen dat zij van het onderwijs kunnen genieten waar ze recht op hebben.”

De voorbije twee weken telde Brussel gemiddeld 541 nieuwe coronabesmettingen per dag per 100.000 inwoners. De tieners en dertigers zijn daarin de grootste groep, gevolgd door de twintigers en veertigers. Het contact zal de komende weken alleen maar toenemen, aangezien de scholen woensdag weer openen. Experts kondigen alvast een vierde golf aan in de maand oktober.

De hoogte van die vierde golf ligt wel nog niet vast. Hoe beter de vaccinatiecampagne vordert, hoe minder groot de impact zal zijn. Brussel wil nu elke week 16.000 extra mensen vaccineren, om tegen eind oktober aan 60 procent gevaccineerde Brusselaars te komen (ofwel 70 procent van alle volwassenen). “Volgende week zal dat nog niet lukken. We hopen vanaf de week daarna (midden september, red.) aan die 16.000 te zitten”, zegt Inge Neven dinsdag. “De weken nadien gaan we dat verder opschalen, om de lagere aantallen van deze en volgende week te compenseren.”

De voorbije week zijn er in Brussel 10.500 nieuwe, eerste dosissen toegediend. Dat zijn er 2.000 meer dan de week voordien.

Klassen sluiten

Het aandeel gevaccineerde tieners in Brussel zal zeker een impact hebben op de sluiting van de klassen. Ten eerste omdat ze het virus minder snel kunnen doorgeven, ten tweede omdat gevaccineerde mensen niet meer verplicht in quarantaine moeten na een risicocontact. Op middelbare scholen betekent dat meteen dat leerlingen, die volledig gevaccineerd zijn, gewoon naar school mogen blijven komen wanneer één van hun klasgenoten besmet is. Ze moeten wel een negatieve coronatest afleggen op dag 1.

"Het kan gebeuren dat veel kinderen tegelijk in quarantaine zullen moeten, wat erop neerkomt dat je een klas zou sluiten"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

Wie niet gevaccineerd is, moet na een besmetting van een klasgenoot nog altijd zeven dagen thuis in quarantaine blijven, met een verplichte coronatest op dag 1 en dag 7. “Zo kan het gebeuren dat veel kinderen tegelijk in quarantaine zullen moeten, wat erop neerkomt dat je een klas zou sluiten”, legt Neven uit. (In lagere scholen worden klasgenootjes beschouwd als laagrisicocontacten. Daar geldt geen verplichte quarantaine, tenzij na meerdere besmettingen in één klasgroep, red.)

In Brussel zijn op dit moment namelijk nog maar een kwart van alle 12- tot 17-jarigen minstens één keer gevaccineerd. Viroloog Steven Van Gucht zei maandag aan BRUZZ dat dit onvoldoende is om uitbraken op school tegen te houden. En als die kinderen op school besmet raken, geven ze het virus mogelijk door aan hun (niet-gevaccineerde) ouders of grootouders.

Avondklok

Inge Neven zegt dat andere maatregelen, zelfs een avondklok, mogelijk weer op tafel kunnen komen als de besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen."Als we nu 16.000 prikken per week zetten, kunnen we dat vermijden”, zegt Neven.

Daarvoor blijft de GGC nu inzetten op initiatieven dichtbij de burger. Er zijn nog altijd vier vaccinatiecentra open, aangevuld met vijf vaccinatiebussen en binnenkort vijf lokale vaccinatieposten in de gemeenten. Zo zijn er al twee in Sint-Joost en Molenbeek en openen er de komende dagen nog drie antennes in Evere, Sint-Gillis en Etterbeek. Eind deze week start nog een nieuw proefproject in verschillende apotheken in Molenbeek en Schaarbeek. Mobiele teams van de GGC zullen daar ter plaatse gaan vaccineren.

Tenslotte kreeg de GGC al 68 aanvragen van bedrijven om op de werkvloer te komen vaccineren en nog eens 23 aanvragen van verenigingen. “We bekijken samen met de aanvragers hoe we de vaccinatie daar zo snel mogelijk in gang kunnen zetten”, aldus Inge Neven. In enkele middelbare scholen zal het vanaf 13 september mogelijk zijn om leerlingen en hun ouders te laten vaccineren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Inge Neven, Brusselse vaccinatiecampagne, vaccinatie scholen, Vierde golf, terug naar school

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni