| De Annie Cordytunnel

Helft minder vervuiling in Annie Cordytunnel in tien jaar tijd

ADD
© BRUZZ
14/06/2022

In de Annie Cordytunnel werd tussen 2009 en 2018 een daling van 55 procent van de de concentratie aan stikstofdioxide geregistreerd. Dat zegt minister Alain Maron in een antwoord op een parlementaire vraag over luchtvervuiling.

Het is Brussels parlementslid Michaël Vossaert (Défi) die de vraag stelde aan minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). Vossaert vroeg specifiek naar de de luchtvervuiling in Brusselse tunnels en in het bijzonder de Annie Cordytunnel.

"Toen in 2017 de renovatie van de voormalige Leopold II-tunnel werd overwogen, maakte het college van de gemeente Koekelberg zich zorgen over de vervuiling in het Elisabethpark, onder meer door de lozing van schadelijke gassen uit de tunnel via de luchtroosters die zich in het park bevinden," herinnert het verkozen parlementslid zich in zijn vraag aan de minister.

"In het kader van de renovatie van de Annie Cordytunnel is de ventilatie van de tunnel herzien om te voldoen aan de grenswaarden van het Brusselse decreet," stelt Alain Maron in zijn antwoord. "Sinds de renovatie worden de uitgestoten vervuilende stoffen uitsluitend via de in- en uitgangen van de tunnel verwijderd."

Evolutie van het wagenpark

"Tussenliggende ventilatieopeningen worden alleen nog gebruikt voor rookafvoer en niet meer voor de lozing van verontreinigende stoffen. Er is dus geen gevaar meer voor plaatselijke vervuiling in de omgeving van deze openingen, behalve in geval van brand in de tunnel," klonk het geruststellend.

"De evolutie op lange termijn van de concentraties stikstofoxiden gemeten in de Annie Cordytunnel (in de richting van de basiliek) heeft aangetoond dat die in de periode 2009-2018 met ongeveer 55 procent zijn gedaald."

"De vergroening van het Brusselse wagenpark zit daar zeker voor iets tussen," besluit Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Annie Cordytunnel , Alain Maron , stikstofdioxide

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni