Marc Noppen: 'Waarom verplicht men coronavaccin niet bij zorgpersoneel?'

© Belgaimage
| Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.

Hoewel steeds meer personeelsleden in Brusselse woonzorgcentra zich willen laten inenten tegen COVID-19, blijft zes op tien bereidwilligen vrij weinig. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel heeft een voorstel. “Waarom maken we het vaccin niet verplicht voor zorgpersoneel?”

Eerst het goede nieuws. Als alles goed loopt, zouden eind volgende week alle bewoners van de Brusselse woonzorgcentra volledig ingeënt moeten zijn tegen COVID-19, meldt coronacrisismanager Inge Neven. Tenminste, iedereen die zich wilde laten vaccineren, dat is 86 procent van alle bewoners. “Vandaag kregen al 5100 mensen, hoofdzakelijk bewoners van de woonzorgcentra, twee prikken. Daarnaast zijn ook al 22.800 anderen de eerste keer ingeënt. Dat gaat over 8300 personeelsleden in de Brusselse ziekenhuizen en 14.500 mensen, zowel bewoners als personeelsleden in de woonzorgcentra.”

Bij de personeelsleden in de Brusselse woonzorgcentra wil slechts zestig procent zich laten inenten. Dat percentage ligt weliswaar iets hoger dan het cijfer dat Vincent Frédéricq, algemeen secretaris van de commerciële zorginstellingen in Brussel en Wallonië, vorige week aangaf, maar betekent nog steeds dat ongeveer veertig procent op zijn minst aarzelt.

“Dat blijft nog altijd te weinig als we aan zeventig procent gevaccineerden willen komen om groepsimmuniteit te bereiken”, erkent Neven. “Maar de situatie is wel beter dan ze was. In het begin wilden heel weinig personeelsleden zich laten inenten. Ook al blijft dit zeker nog een uitdaging, dat die bereidheid nu toch sterk is gestegen, is een goed teken.” Om dat cijfer te verhogen organiseerde de GGC samen met de Brusselse zorgkoepel Iriscare al verschillende webinars en is nu ook een campagne gestart. Iriscare benadrukt dat het “een lopend proces is.”

Fake news

Hoewel de vaccinatiebereidheid bij het ziekenhuispersoneel in het UZ Brussel wél erg hoog ligt, schrikt CEO Marc Noppen toch van dat lage cijfer in de woonzorgcentra. “Reden te meer om na te denken of je het vaccin niet moet verplichten bij alle zorgverstrekkers die in aanraking komen met patiënten, zowel in het ziekenhuis, de woonzorgcentra als in de eerste lijn. Het is bekend dat een groep verpleegkundigen traditioneel sceptischer staat tegenover vaccinatie. Waarom precies is onduidelijk: uit argwaan, angst voor het vaccin of omdat ze neigen naar alternatieve geneeswijzen.”

De vaccinatie verplichten zou de zaak een stuk vereenvoudigen, aldus Noppen. “Via een eenvoudig Koninklijk Besluit kan dat geregeld worden. Voor hepatitis B geldt een vergelijkbare vaccinplicht al voor zorgpersoneel in ziekenhuizen, dat geeft geen enkele aanleiding tot discussie.”

“Een verplichte vaccinatie zou een oplossing kunnen zijn, maar dat is een politieke vraag die ik niet kan beantwoorden”, aldus Inge Neven. “Wij zetten vooral in op vrijwilligheid. Een vaccin is de enige manier om het virus tot zo’n laag niveau terug te dringen dat we ons normale leven weer terug kunnen krijgen. Wij hopen ook heel erg dat het groepseffect zal beginnen te spelen. Hoe meer mensen ingeënt zijn en daar geen nadelen van ondervinden, hoe meer anderen bereid zullen zijn om zich ook te laten vaccineren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?